• Jurnalismul online, cursul care merge în pas cu noile tendințe media  Cum scriem pentru online? Prin ce se deosebește un text făcut pentru radio, TV sau ziar de cel realizat și plasat în spațiul virtual? Ce elemente și aplicații folosim pentru a atrage atenția consumatorilor și cum să devenim originali în online? Sunt doar câteva dintre întrebările la care studenții ȘSAJ au răspuns în cadrul primului curs al anului 2018 - Jurnalismul Online. Împreună cu ei au lucrat Liliana Barbăroșie, jurnalistă la Radio „Europa Liberă”, Cristian Jardan, director al portalului Unimedia.info și freelancera Tatiana Ețco.

  Cursul a durat două săptămâni și a fost împărțit în trei module. Primul modul, care a durat cinci zile, s-a focusat pe modul de a scrie un text pentru online. Jurnalista Liliana Barbăroșie le-a explicat studenților care este construcția unui articol online, cum trebuie să fie scris un titlu, un lead, intertitlurile și ce trucuri pot folosi jurnaliștii pentru a-și face materialele cât mai vizibile și mai atractive.

  De titlu depinde dacă cititorul va accesa știrea sau nu. Un titlu bun trebuie să fie intrigant”, a spus Liliana Barbăroșie, menționând că aceasta este una dintre primele reguli ale jurnalismului în general și ale online-ului în special. Pentru a deveni buni profesioniști, instructoarea le-a recomandat discipolilor ȘSAJ să-și facă munca bine, să se inspire de la cei mai buni jurnaliști din țară și de peste hotare, și să tindă să devină din ce în ce mai buni în profesia pe care și-au ales-o.

  Cum să realizăm un material jurnalistic, având la îndemână doar un telefon mobil? Despre asta studenții au aflat în cadrul celui de-al doilea modul - Mobile Journalism, lansat în premieră la ȘSAJ în acest an. Instructorul cursului, Cristian Jardan, le-a prezentat studenților diverse accesorii și aplicații mobile, cu ajutorul cărora jurnaliștii pot filma și monta reportaje video doar cu ajutorul telefonului mobil. Pentru a memoriza cum funcționează aplicațiile, viitorii jurnaliști au realizat câte un material video. Tinerii spun că nu și-au imaginat că un reportaj TV poate fi filmat și montat direct în telefon și doar cu acesta. „Trebuie să ne adaptăm noilor tendințe”, a spus la finalul cursului studenta Alexandra Bodarev.

  Cum să fim originali în online? Cum să integrăm într-un singur material diverse elemente, precum radio, video, foto sau text? Ce sunt și cum să folosim corect instrumentele multimedia? Despre asta studenții au discutat în cadrul celui de-al treilea modul al cursului. Împreună cu Tatiana Ețco, ei au testat diverse aplicații, au aflat ce este și cum funcționează un hyperlink, un thinglink, un slideshow, iar la final au realizat o prezentare vizualizată în timeline, story map și storify.

  Astăzi la Școala de Studii Avansate în Jurnalism începe cursul de Management media.

 • Jurnalismul economic: căutăm, analizăm și transmitem cititorului date și cifre  Prin ce se deosebește un reporter care scrie articole pe teme economice de unul care relatează despre evenimentele politice sau probleme sociale? Cum să „citim” corect datele statistice, cifrele și rapoartele financiare? Unde găsim informație pentru știri, interviuri și reportaje ce reflectă subiecte economice? Întrebările au fost dezbătute în cadrul primului curs de specialitate din acest an - Jurnalismul economic.

  Primul modul, care a fost unul preponderent teoretic, a vizat descifrarea mai multor noțiuni și termeni economici. Instructorul Vladimir Bolea, care este antreprenor și expert în economie și drept, le-a explicat studenților cum se formează prețurile într-o economie de piață liberă, ce este curs valutar, cerere și oferta, dobândă și dividende, balanță comercială, import și export, monopol, concurență, remitențe, sisteme off-shore ș.a. Tinerii au mai aflat care sunt funcțiile statului, ce tipuri de economii există în lume, iar la final au discutat despre modalitățile de spălare a banilor și atacurile raider.

  După aceasta a urmat partea practică a cursului, în cadrul căreia studenții au fost ghidați de jurnalistul economic Ion Chișlea. Instructorul a subliniat faptul că un reporter care dorește să se specializeze în domeniul economic trebuie să știe să „citească” în mod corect cifrele, datele statistice, rapoartele financiare ale instituțiilor publice și, cel mai important, să transmită această informație de o manieră cât mai simplă și pe înțelesul cetățeanului neavizat. Cel mai greu, spun studenții, a fost focusarea pe subiect. „După acest curs am înțeles că într-un articol economic orice cifră contează. Cel mai complicat este să  transmiți informația într-un mod cât mai simplu cititorului tău”, a menționat la sfârșitul cursului studenta Diana Petrușan.   

  Este jurnalistul un antreprenor? Poate acesta să lanseze o afacere? Dar să relateze în egală măsură simplu și intrigant despre afacerile altora? Aceasta a fost tema celui de-al treilea modul al cursului - Jurnalismul antreprenorial. Deși, la prima vedere, pare a fi o expresie ciudată - și asta deoarece mulți consideră că un jurnalist nu poate și nici nu trebuie să se ocupe de afaceri - instructoarea Olesea Solpan-Fortuna este convinsă că lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani. Având ca bază experiența sa în calitate de președintă a GEN Moldova - Global Entrepreneurship Network Moldova, ea a discutat cu tinerii despre ecosistemul antreprenorial, idei de afaceri și le-a explicat viitorilor jurnaliști cum o idee banală poate deveni o istorie de succes. Studenții au mai aflat cum statul contribuie la dezvoltarea culturii antreprenoriale și au notat ce abilități trebuie să aibă un antreprenor. Și, pentru a înțelege mai bine cum se lansează și funcționează o afacere, viitorii jurnaliști au participat la câteva exerciții practice.

  În aceste zile la Școala de Studii Avansate în Jurnalism continuă cel de-al doilea curs de specialitate - Jurnalismul politic.

 • Maria Aramă: „ȘSAJ a fost o provocare pentru mine, dar și o șansă de a obține o nouă profesie”  A făcut Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, însă a ajuns să lucreze la una dintre instituțiile de forță ale Republicii Moldova. Astăzi face parte din echipa Departamentului Comunicare și relații cu mass-media a Ministerului Apărării. Are și grad de militar - maior...  Cu presa a început să cocheteze imediat după absolvirea facultății, când s-a angajat în calitate de redactor-traducător la Agenția DECA-press din Bălți, o instituție media independentă. Anume atunci i s-a înfiripat în suflet dorința de a face jurnalism. Spera că într-o zi va deveni neapărat o reporteră de succes și că își va face studiile și în acest domeniu.

  Acel „într-o zi” a venit întâmplător, în vara lui 2007, când încheia cu succes studiile de magistru în limbi moderne și clasice de la US „Alecu Russo”. A adunat rapid dosarul și l-a depus la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Iar în toamna aceluiași an ea a devenit una dintre cei 16 studenți ai celei de-a doua promoții de la ȘSAJ. Vorbim despre absolventa promoției 2007-2008 - Maria Aramă, ofițer de presă la Ministerul Apărării al Republicii Moldova. 

  „Chiar de la bun început am înțeles că ȘSAJ nu este o școală în sensul clasic al cuvântului. Este mai curând o redacție, în care fiecare practică jurnalismul cu adevărat. A învăța prin a face, a experimenta, a scrie, a redacta, a filma, a monta, a realiza un design - aceasta a fost și este pentru mine deviza Școlii. Acolo, în „redacția ȘSAJ”, fiecare zi își avea culoarea și unicitatea ei. Pe lângă lecțiile propriu-zise, noi, studenții, aveam posibilitatea să întâlnim oameni de vază ai jurnalismului de la noi și de peste hotare, mergeam în teren, de unde veneam cu materiale de orice gen și, cel mai important, cu multe impresii și energie”.

  Zece luni de studii au trecut ca zece zile

  „În acel an a fost mereu „prinsă la maximum” (în sensul bun al cuvântului) în activitățile zilnice și nici nu am simțit cât de repede s-a scurs timpul. De la cei mai buni jurnaliști și experți media am învățat cum se scrie o știre, cum se face un reportaj TV sau radio, cum să fii corect în realizarea unui material jurnalistic, cum să faci o fotografie profesionistă și cum să editezi un material video. Mai mult, am simțit pe propria piele cum e să lucrezi sub presiune atunci când editezi un ziar sau realizezi un buletin de știri. Atunci am aflat ce este deadline-ul...”.

  Am legat prietenii care încă trăiesc

  „Pe lângă jurnalism, la ȘSAJ am învățat că lucrul în echipă, interacțiunea cu oamenii, întâlnirile în afara serviciului completează munca fiecărui reporter și asigură succesul unei instituții de presă. De toate am avut parte la cluburile de presă, mitingurile dedicate libertății presei, vizitele în studiourile de televiziune și radio. Stagiul practic l-am făcut la postul de radio BBC, filiala Chișinău. Patru săptămâni am activat într-o redacție a unui post de radio cu renume, fiind ajutată de o echipă minunată de jurnaliști/reporteri profesioniști și oameni cu inimă mare. A fost o provocare pentru mine, dar și o șansă de a profesa în domeniu”.  

  Nu am regretat niciodată această alegere

  „Deși m-am „reprofilat” (de mai bine de cinci ani sunt ofițer de presă la Ministerul Apărării), jurnalismul încă face parte din viața mea. Consider că relația dintre un ofițer de presă și un reporter trebuie să fie una profesionistă, bazată pe încredere reciprocă. Iată de ce este foarte important ca ofițerul de presă să aibă experiență în jurnalism. Iar dacă vă întrebați cumva: „Este oare posibil să devii jurnalist(ă) în mai puțin de un an?”, eu zic: „Da, se poate! - cu și la ȘSAJ”. Aici într-un timp atât de scurt, poți deveni un jurnalist de calitate!”.

 • Jurnalismul vizual, posibilitatea de a spune diferit o poveste  Omul modern, pentru a fi informat, are nevoie nu doar de text, ci și de date și cifre, toate prezentate într-o formă cât mai ușor de înțeles. Iar lupta pentru atenția acestuia devine tot mai grea pentru reprezentanții mass-media. Care sunt noile tendințe în jurnalismul vizual? Cum să atragem și să menținem atenția consumatorului? Cum să-i oferim acestuia informația într-un format dinamic vizual? Toate au fost discutate, analizate și învățate la cursul Visual Journalism. Cea care i-a inițiat pe discipolii ȘSAJ în lumea fonturilor, a logourilor și a infograficelor a fost designerul grafic Angela Ivanesi.

  Cursul a durat șapte zile, timp în care studenții au fost familiarizați cu noțiunile de bază despre design-ul presei, cum ar fi: alinierea, contrastul, proximitatea, repetiţia. De asemenea, ei au însușit cum să utilizeze diverse elemente de grafică: font, imagine, logo, infografic. După o introducere teoretică, discipolii au aplicat toate cunoștințele în practică, pentru câteva zile ei simțindu-se în pielea unor adevărați designeri de presă. Tinerii spun că nu le-a fost ușor la început, iar machetarea a două pagini de ziar le-a cam dat bătăi de cap. Cu toate acestea, s-au descurcat foarte bine. „Nu m-am gândit niciodată că designul presei poate fi atât de captivant. Acum știu câtă muncă stă dincolo de prima pagină a unui ziar”, a spus la sfârșitul cursului studenta ȘSAJ Diana Petrușan.   

  În opinia instructoarei, Jurnalismul vizual capătă tot mai multă popularitate în mass-media, iar tendința se menține în ultimii ani. Aceasta, pentru că permit îmbinarea literelor și a imaginilor care, potrivite armonios, îi oferă jurnalistului posibilitatea de a spune o poveste într-un mod diferit, unic și neobișnuit.

  Un accent aparte a fost pus pe crearea infograficelor. Studenții au aflat cum un comunicat de presă, cu cifre multe și aparent plictisitoare, poate fi prezentat într-un mod dinamic și mult mai atractiv. Angela Ivanesi le-a arătat tinerilor diverse instrumente online care pot fi utilizate în realizarea lor. „Infograficele vă pot ajuta să transmiteți o idee într-un mod compact, inedit și, astfel, să atrageți atenția mai multor cititori. Fiți creativi și gândiți în imagini”, a conchis ea.

  Astăzi la Școala de Studii Avansate în Jurnalism începe cursul Jurnalism Online.

 • Jurnalismul politic: învățăm să vedem partea ascunsă a aisbergului  Ce se întâmplă pe arena politică a Republicii Moldova? În ce măsură ne afectează evenimentele internaționale? Cine sunt principalii actori politici și cum interacționăm cu ei? Ce este manipularea și propaganda politică? Cum reflectăm campaniile electorale și cum „ochim” știrile și fotografiile false? Prin ce se deosebește un articol politic și cum îl „împachetăm” interesant și clar pentru consumatorul de media? Sunt doar câteva dintre subiecte discutate la cel de-al doilea curs de specialitate din anul curent - Jurnalismul politic.

  Cursul a durat trei săptămâni și a fost împărțit în câteva module-cheie. Primul - „Introducere în jurnalismul politic” - s-a axat preponderent pe noțiuni teoretice. Instructoarea Alina Țurcanu, editoră la Radio „Europa Liberă”, a discutat cu studenții despre partide și actorii politici, manipularea și propaganda din mass-media. Discipolii au aflat ce este mesajul politic și cine sunt persoanele care se fac responsabile de acesta. O altă temă discutată la curs a vizat subiectul despre concentrarea proprietății în mass-media. Viitorii jurnaliști au aflat ce se întâmplă când un politician deține mai multe instituții media și au notat câteva sfaturi și idei utile. Alina Țurcanu le-a recomandat studenților să nu opereze niciodată în jurnalism cu presupuneri și interpretări. „Rămâneți mereu reci și fără emoții. Fiți corecți și onești față de voi și față de public”, a reiterat instructoarea.   

  Ce este sistemul politic și care sunt sursele de finanțare ale partidelor politice din țara noastră? Sunt subiectele pe care s-a pus accent în cadrul celui de-al doilea modul. Împreună cu jurnalistul și analistul politic Anatolie Golea, discipolii au vorbit despre particularitățile unui discurs politic, au analizat Legea partidelor, au „dezghiocat” particularitățile talk-show-urilor și ale altor emisiuni politice, precum și eficiența comunicării dintre jurnaliști și serviciile de presă.

  Jurnalismul etic în „epoca știrilor false” a constituit tema celui de-al treilea modul, ținut în premieră la ȘSAJ. Ghidați de jurnalista Lilia Zaharia, care este și absolventă a Școlii, studenții au testat mai multe instrumente care ajută la depistarea știrilor, a fotografiilor și a site-urilor false. Tinerii au analizat câteva trucuri de montare a unei știri false și au enumerat capcanele în care cad deseori jurnaliștii. „Nu vă lăsați manipulați. Verificați de trei ori înainte de a publica o informație. Operați doar cu cifre și date exacte”, a subliniat instructoarea.   

  Ultimul modul a fost dedicat jurnalismului politic internațional și european. Scopul acestuia a fost familiarizarea studenților cu mai multe detalii, documente și informații despre Uniunea Europeană, relațiile dintre Republica Moldova și UE, Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb cu UE, dar și despre rolul mass-media în reflectarea acestor subiecte. Pentru a-i ajuta pe discipoli să înțeleagă mai bine cum funcționează instituțiile internaționale, instructoarea cursului, Sorina Ștefârță, a invitat la Școală doi experți. Prima invitată - Sanda Sandu, coordonatoare de programe la CID NATO - le-a vorbit studenților despre parteneriatul RM - NATO, despre obiectivele de bază ale reformei din domeniile apărării și securității și despre Planul Individual de acțiuni RM-NATO pentru anii 2017-2019. Experta a ținut să menționeze importanța implicării mass-media în reflectarea subiectului NATO. „Publicul trebuie să fie informat corect și obiectiv despre ce înseamnă parteneriatul dintre Republica Moldova și NATO”.

  Cel de-al doilea invitat, Dionis Cenușă, a discutat cu discipolii ȘSAJ despre relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Analistul politic de la „Expert-Grup” a explicat care este rolul instituțiilor europene; a punctat fazele și efectele liberalizării vizelor pentru cetățenii țării noastre și a comentat anumite detalii din Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

  De azi și până la final de martie, la ȘSAJ se ține cursul Jurnalism de investigație.

 • Vasile Gancev: „Nu este nici pe departe o școală tradițională”  Istoria eroului nostru de astăzi este pe cât de deosebită, pe atât de asemănătoare cu cea a altor zeci de absolvenți ai Școlii de Studii Avansate în Jurnalism. Dorința de a se face reporter a început să-l „macine” încă de pe timpul când se pregătea pentru examenele de BAC. Deși, la acel moment, nu știa foarte bine cu ce se „mănâncă” această profesie, spune că îl fascinau enorm jurnaliștii care relatau de la fața locului despre evenimentele importante ale zilei. Și era convins că, într-o bună zi, va ajunge și el să informeze opinia publică. De aceea, a decis să îmbrățișeze această profesie care „îmbină în mod armonios lectura și scrisul”.

  Astfel că, după ce a absolvit liceul în orașul Leova - unul de limba rusă, apropo - a depus dosarul la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM. Scopul era să prindă un loc la buget. Dar pentru că, de multe ori, realitățile nu corespund cu visele noastre, și jurnalismul urma să mai aștepte... A fost admis, în schimb, la o altă facultate de la USM, la care la fel depusese dosarul și care, la prima vedere, părea să se afle la polul opus față de profesia mult visată - Biologie și Pedologie, specializarea Silvicultură și Grădini Publice. A acceptat provocarea, chiar dacă știa că greul cel mare abia urmează să vină. Și asta deoarece fusese admis în grupa cu predare în limba română... Știa că va trebui să muncească mult mai mult decât colegii săi. Tocmai de aceea, pentru a se adapta ușor și repede la noile condiții, a început să citească ziare și cărți în limba română.

  A trecut cu brio peste toate obstacolele. Iar într-o bună zi și-a văzut împlinit și visul de a deveni jurnalist. Cum s-a întâmplat aflăm chiar de la Vasile Gancev, absolventul promoției 2012-2013, astăzi reporter la portalul www.media-azi.md.

  O așteptare grea, care a meritat

  „Despre Școală am aflat încă pe timpul când eram student în anul doi la USM. Făcusem cunoștință cu Mariana Țîbuleac, una dintre absolventele celei de-a doua promoții. Mi-a povestit multe detalii despre ȘSAJ și despre specificul de predare. Cred că datorită ei am ajuns să fiu și eu studentul acestei Școli. Ea a fost cea care mi-a scris și o scrisoare de recomandare și îi sunt recunoscător pentru acest lucru.

  Am așteptat, totuși, să-mi închei studiile la facultate. A fost foarte grea așteptarea, dar a meritat. Am adunat dosarul și, cu gânduri optimiste, l-am depus la ȘSAJ. Era primăvara lui 2012, iar eu am devenit unul dintre cei 18 studenți admiși în acel an. Am fost o echipă care a adunat absolvenți din diferite domenii: psihologie, arte și actorie, economie, biologie, jurnalism și comunicare. Și asta e ceea ce deosebește Școala de alte instituții de învățământ. Pentru a deveni student al ȘSAJ nu este obligatoriu să faci o facultate de jurnalism. Sunt bineveniți candidații din diverse domenii - științe socio-umane, tehnice, arte, medicină, economie și multe altele”.

  „A!, iată cum arătați voi de fapt!”

  „La interviul de admitere, pe unii dintre membrii comisiei eu deja îi cunoșteam, pentru că citeam ziarele și presa online, iar pe alții îi vedeam pentru prima dată. Este o senzație foarte ciudată când comunici cu oamenii pe care i-ai văzut doar la televizor sau doar ai citit ceea ce au scris ei. Este un fel de: „A, iată cum arătați voi de fapt!”. Cred că este efectul ecranului TV, care un pic te hipnotizează, uneori...

  Modul în care funcționează Școala de Studii Avansate în Jurnalism se deosebește de tot ce știm noi despre o școală tradițională sau chiar despre o universitate. Îmi amintesc că, în chiar prima zi de curs, am început să scriem știri. Și tot în prima zi am fost trimiși pe teren! Iar dl Vasile Botnaru ne repeta să fim foarte atenți atunci când scriem numele și funcția surselor sau ale protagoniștilor din articolele sau din știrile noastre. „Ei, mare lucru, dacă ai greșit numele, funcția sau o literă”, m-am gândit atunci... Un pic mai târziu însă urma să înțeleg utilitatea acestui sfat.

  La ȘSAJ am învățat să țin corect un aparat de fotografiat, am văzut pe ce buton trebuie să apăs pentru a filma. Am avut noroc de niște instructori profesioniști pe toate segmentele media: TV, Radio, Online, presa scrisă, Design etc. Sunt oameni care fac jurnalism zi de zi și care vin în fața noastră, a studenților, ca să ne învețe să scriem știri, interviuri, investigații; să realizăm cele mai calitative fotografii; să filmăm și să montăm cele mai interesante reportaje TV și chiar să machetăm ziare.  

  Încă un lucru tare neobișnuit pentru mine, cel puțin la acel moment, era să evaluez modalitatea în care a fost predat cursul. Noi, studenții, puneam note instructorilor! Până la ȘSAJ nimeni nu ne-a întrebat vreodată cum ni s-a părut proful. M-am gândit că este o metodă ce ar fi trebuit aplicată și în alte instituții de învățământ”.

  „Eficiența Școlii poate fi măsurată și cu ceea ce fac studenții după absolvirea ei”

  „Toți cei care ajung să învețe la ȘSAJ trec printr-un filtru, ceea ce înseamnă că la studii sunt admiși cei mai buni. Și este tare motivant să știi că ești unul dintre cei mai buni. Se mai spune că Școala contribuie la realizarea visurilor. Așa e, doar că nici un vis nu poate deveni realitate dacă nu depui efort, uneori și foarte mult efort.

  Eficiența școlii poate fi măsurată și cu ceea ce fac studenții după absolvirea ei. Unii dintre colegii mei lucrează în presa scrisă, alții și-au lansat propriile proiecte media, iar câțiva au făcut investigații jurnalistice răsunătoare. Și asta înseamnă foarte multă muncă, dedicație, perseverență și dorința de a schimba lucrurile în țară. 

  Totuși, fiecare tânăr sau tânără care vrea să-și încerce puterile și să studieze la ȘSAJ trebuie să țină cont de faptul că Școala nu e decât o prima treaptă în cariera unui jurnalist. Cel mai greu va fi la locul de muncă, într-o redacție, acolo unde va trebui să demonstrezi zi de zi că ești un jurnalist corect, obiectiv și echidistant. Toate aceste lucruri se învață însă la Școala de Studii Avansate în Jurnalism”.

 • Media Management: cum lansăm și cum administrăm afaceri în mass-media  Care sunt criteriile ce asigură succesul unei instituții de presă? Cum este organizată munca într-o redacție și cum se gestionează o echipă de reporteri, cameramani, șoferi, redactori și editori? Este sau nu mass-media o afacere și cât costă să lansezi un post de televiziune, radio sau un portal de știri? Despre toate acestea studenții ȘSAJ au aflat în cadrul cursului Media Management.

  După mai multe cursuri practice, deadline-uri și texte scrise contracronometru, cu care au început anul, studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism au lăsat stilourile de-o parte și s-au concentrat pe idei de lansare a afacerilor în mass-media. Viitorii jurnaliști s-au întâlnit cu mai mulți directori ai instituțiilor media din Republica Moldova și au discutat cu aceștia despre lansarea și administrarea unui post de radio, a unei televiziuni și a unei publicații regionale. Un accent aparte a fost pus pe elaborarea și implementarea proiectelor în mass-media.

  Pentru a afla și a înțelege cum funcționează fiecare instituție de presă, cursul a fost împărțit în patru module. Primul a fost dedicat managementului radio și l-a avut ca instructor pe Adrian Petcu, șeful Redacției Actualități a Radio Moldova. El le-a vorbit studenților ȘSAJ despre programul de lucru al unui reporter de radio, despre drepturile și obligațiunile angajaților de la postul public, despre salariile și avantajele muncii la o instituție de stat... Următorul modul, la fel de intrigant, a vizat managementul unui post de televiziune. De la instructorul Dorin Scobioală, director al Casei de producție „Cat Studio” și corespondent pentru Reuters TV și Antena 3 în Republica Moldova, tinerii jurnaliști au aflat din ce „trăiește” un post de televiziune, cum se formează o echipă care lucrează la TV, cum se creează bugetul și cum se oferă licențele de emisie. Studenții au mai aflat care este prețul unui minut de publicitate, ce este grila de emisie, cum și cine măsoară audiența TV, ce este prime-time, off-time și multe altele.

  Cum să faci față concurenței și să gestionezi un ziar regional? Răspunsurile au venit în cadrul celui de-al treilea modul, dedicat managementului presei scrise. Împreună cu instructoarea Lucia Bacalu-Jardan, directoarea ziarului regional „Expresul” din Ungheni, studenții au vorbit despre presa locală și problemele cu care se ciocnesc ziarele - plasarea de publicitate, distribuție, tiraje, tipografii etc.

  Cum o idee poate deveni un proiect media de succes? Despre transformarea unei idei în produs media s-a discutat și demonstrat în cadrul ultimului modul, dedicat elaborării proiectelor media. Cu o experiență de zece ani în domeniul gestionării proiectelor media, instructoarea, Ina Grejdeanu, directoare pentru Dezvoltare Strategică la Centrul pentru Jurnalism Independent, le-a explicat viitorilor ziariști ce este și cum se scrie un proiect. Tinerii au discutat despre planificare, inovație, costuri, creativitate, evaluare, echipă și monitorizare.

  Studenții au mai aflat cum se scrie o cerere de finanțare, cum să convingă donatorii, au notat care sunt etapele managementului și, nu în ultimul rând, au memorizat că un proiect de succes trebuie să fie cât mai original. „Un proiect bun trebuie să aibă în sine ideea unei schimbări în bine, iar un plan bine structurat reprezintă 90% din succes”, a adăugat pe final de curs instructoarea.

  În aceste zile la Școala de Studii Avansate în Jurnalism continuă cursul Jurnalismul Economic.

Cursuri

Istorii de succes

2013
„Nu este nici pe departe o școală tradițională”
2008
„ȘSAJ a fost o provocare pentru mine, dar și o șansă de a obține o nouă profesie”
2017
„Mă mândresc cu primul meu job și îmi place ceea ce fac”