Olga Ceaglei

Olga Ceaglei
Jurnalismul de investigație

Biografie

Editoare și cofondatoare a proiectului CU SENS.

Este absolventa Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea Liberă Internațională din Moldova și a Programului de Masterat în Publicitate și Reclamă, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

Și-a început cariera profesională la Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. La vârsta de doar 25 de ani a scos la iveală o rețea de pedofilie și trafic de copii. Pentru acest material a fost premiată în 2011 de Freedom House România și Fundacja Reporterów din Polonia. După publicarea anchetei, capul rețelei și complicii lui au fost condamnați la 11-21 ani de închisoare. Anchete penale au fost pornite și de procurorii din Danemarca și Grecia care s-au finalizat, la fel, cu condamnări. 

Din 2015 face parte din echipa jurnaliștilor de investigație RISE Moldova, timp în care a publicat zeci de anchete despre afacerile ascunse ale politicienilor, scheme de corupție, conexiuni din paradisurile fiscale, despre traficanții de carne vie sau de păduri. Este jurnalista care a fost în Elveția și Franța pentru a investiga averea de milioane a lui Vladimir Plahotniuc.

În 2014, Transparency International Moldova a desemnat-o câștigătoarea concursului dedicat jurnaliștilor care scot la iveală cazuri grave de corupție. Iar în 2019 s-a regăsit printre jurnaliștii anului la Gala organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova și Comitetul pentru Libertatea Presei, dar și printre jurnaliștii câștigători ai Premiilor Superscrieri din România, la categoria investigații. 

În 2019, împreună cu jurnalistele Liuba Șevciuc și Doina Ipatii, a pus bazele Proiectului media CU SENS.

Acest site folosește cookies

Am înțeles