Podcasting (avansat)

Cursul de Podcasting a fost lansat, în premieră, de Școala de Jurnalism din Moldova (ȘJM), în parteneriat cu DW Akademie. A fost elaborat după metodologia academiei germane și este conform tendințelor din industrie. La fel, în premieră, ȘJM folosește ca material didactic un instrument numit „MethodKit pentru Podcast - ABC-ul unui podcast reușit”, utilizat în toate trainingurile despre podcast din lume ale DW Akademie.

„MethodKit-ul pentru Podcast” conține 61 de fișe, fiecare cu un aspect cheie care ajută la dezvoltarea, structurarea, definirea și chiar evaluarea podcastului. Cartonașele sprijină la fiecare pas, dar, lucru important, nu oferă răspunsuri. Ele ajută viitorii autori sau autoare de podcast să pună întrebări, să se concentreze asupra părților esențiale de care are nevoie fiecare podcast și la colaborare. Kit-ul a fost elaborat de DW Akademie în 18 limbi și adaptat în limba română de Școala de Jurnalism din Moldova.

Cursul de Podcasting cuprinde toate etapele de realizare a unui podcast: transformarea ideii într-un concept bine pus la punct (idee principală, scop, motivație, titlu, trailer), producerea unui episod pilot (cercetare, structură, înregistrare, editare) și schițarea unui plan de publicare, promovare și distribuire.

Participanții la curs află care este diferența dintre un podcast vs. radio, învață să facă distincția între diferitele tipuri de formate, genuri și stiluri de podcast, care sunt tendințele din industria podcasturilor și cele mai bune exemple de astfel de produse jurnalistice.

Cei care frecventează cursul vor ști să structureze și să realizeze un scenariu pentru fiecare episod de podcast, să-și identifice bine publicul țintă, să înțeleagă ce reprezintă un titlu bun pentru un podcast, care sunt rolurile și stilul gazdei, să elaboreze un concept pentru identitatea vizuală a podcastului.

Cursul se mai axează pe cercetare și conținut: care sunt temele și unghiurile de abordare, care sunt sursele și metodele de documentare, cum este structurat un interviu de cercetare.   

Un alt pas pentru realizarea unui podcast este planificarea înregistrărilor: unde, în ce condiții și cu ce fel de echipament vor fi înregistrate vocile și sunetele de ambianță, precum și partea de editare audio, inclusiv de software de editare audio.  

Cursul, predat de instructori locali, certificați de DW Akademie, are 150 de ore, dintre care 50 de ore reprezintă lucrul individual.

 

 

 

 

Acest site folosește cookies

Am înțeles