În premieră, studenții ȘSAJ au vizitat mai multe instituții media din București
Entuziasmați, inspirați și dornici de a face o carieră în jurnalism - astfel pot fi caracterizați studenții celei de-a zecea promoții a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism care, în zilele de 22-24 iunie, au vizitat mai multe instituții media din București. Scopul vizitei, organizată pe final de an de studii, a fost ca ei să vadă pe viu cum funcționează redacțiile de peste Prut și cum muncesc jurnaliștii acolo.
Lina Vdovîi: „Astăzi un jurnalist bun trebuie să știe să scrie despre tot”
În prima seară, studenții ȘSAJ s-au întâlnit cu jurnalista Lina Vdovîi, specializată în jurnalism de investigație și reportaj, deținătoare a Premiului Tânărul Jurnalist al Anului 2015. Originară din Republica Moldova, cu facultate la Iași, Lina le-a vorbit studenților despre experiența ei de freelancer - o tendință tot răspândită în jurnalismul contemporan - și despre comunitatea „Casa Jurnalistului”, din care fac parte sute de jurnaliști din România care au decis să muncească în afara unor rigori instituționale. Lina a menționat că tocmai acest gen de activitate îi permite să fie independentă de politica redacțională și să decidă singură despre cine să scrie și ce să scrie - „un lucru extrem de important pentru orice jurnalist, mai ales pentru unul începător”.
În opinia Linei, astăzi un jurnalist bun trebuie să știe să scrie despre tot - de la fashion până la investigații -, or, acest lucru îi poate asigura un nume, dar și un venit. Totodată, jurnalista l-a atras atenția studenților asupra importanței jurnalismului social în ziua de azi. „Republica Moldova mustește de subiecte - în special, de subiecte sociale. Dacă ai un subiect foarte bun, atunci ușa îți va fi mereu deschisă, în orice redacție”, a spus ea.
TVR: „Fiecare are șanse, dacă vrea”
Următorul popas studenții ȘSAJ l-au făcut la Televiziunea Română (TVR), unde au fost găzduiți de Angela Avram Giurgiu, realizatoare în cadrul TVR Internațional. După o prezentare generală a Televiziunii Române - când și cum s-a lansat TVR, câte departamente și angajași are etc. -, tinerii au discutat cu Angela Avram despre munca de echipă, indispensabilă într-o televiziune. Ziarista a menționat că la TVR lucrează nu doar jurnaliști cu studii de specialitate, dar și descendenți ai altor facultăți. „Fiecare are șanse, dacă vrea”, a spus jurnalista, ea însăși absolventă de Politehnică, după care i-a invitat pe studenții ȘSAJ la o excursiei prin sediul TVR. Tinerii au vizitat „sfânta sfintelor” - Redacția Știri și Studioul de știri -, dar și studiourile unde se filmează emisiuni care au făcut istorie, precum „O dată în viață” sau „Surprize, Surprize”.
Pe final, studenții de la Chișinău au participat la ședința Redacției TVR Internațional, unde au discutat inclusiv despre reflectarea evenimentelor din Republica Moldova la TVR, dar și despre posibilitatea de a dinamiza fluxul informațional pe ambele direcții.
Radio România: „Nu vă iluzionați că veți avea o viață liniștită!”
La Radio România, studenții ȘSAJ au fost întâmpinați de Dan Preda, directorul Radio România Actualități, de Maria Țoghină, membră a Consiliului de Administrare al Societății Române de Radiodifuziune și de Janina Migreanu, directoare pentru comunicare. Ei le-au arătat cele mai importante departamente ale Radio România - Radio România Actualități, Arhiva Radio, Fonoteca de Aur și Teatrul Radiofonic.
Discuțiile s-au axat pe specificul Radio România într-o epocă a digitalizării, despre importanța respectării eticii și deontologiei profesionale, dar și despre rolul presei în schimbarea societății. Dan Preda a opinat că fiecare jurnalist poate contribui la atât de necesara schimbare a mentalităților. Pentru aceasta, însă, „jurnaliștii trebuie să aibă o cultură generală solidă și că cunoască foarte bine inclusiv gramatica limbii române, or, un ziarist trebuie să educe și prin felul în care o spune”. Cât privește tendințele presei de astăzi, aceasta, după părerea gazdelor, se schimbă o dată cu modernizarea societății în care trăim. Drept urmare, „un jurnalist trebuie să să se adapteze noilor tehnologii informaționale și să însușească elementele multimedia”, este convins Dan Preda.
Maria Țoghină i-a îndemnat pe studenții ȘSAJ să-și continue drumul pe care și l-au ales și să nu renunțe la primele greutăți. „Verificați, evaluați riscurile, nu renunțați și faceți-vă treaba bine. Dar să nu vă iluzionați că veți avea o viață liniștită!”, a spus ea. Iar pe finalul întrevederii, în semn de încurajare, fiecare student al ȘSAJ a primit din partea reprezentanților SRR câteva suveniruri și o „Diplomă de fan Radio România”.
RISE Project România: „E nevoie de perfecționare continuă”
Cu colegii de la RISE Project România, cu care ne-am întâlnit într-un cadru mai neformal, ȘSAJ are o colaborare mai veche, ei fiind cei care, de trei ani încoace, ne ajută la buna desfășurare a Atelierului pentru Jurnalism de Date. De această dată, studenții au discutat cu jurnalistul Daniel Bojin și cu regizorul Sergiu Brega, care se ocupă de componenta video-grafică a investigațiilor RISE. Studenții au fost curioși să afle ultimele noutăți din redacția RISE și modul în care se adaptează la epoca digitală. Daniel Bojin a ținut să menționeze că, pentru a rezista concurenței pe piața media, jurnaliștii trebuie să-și perfecționeze mereu cunoștințele în domeniul digital. „Trebuie să atragi mereu cititorul”, a spus el. Iar Sergiu Brega le-a adus și dovada - câteva lucrări video create special pentru investigațiile ce urmează să fie publicate în curând.
Dumitru Borțun, SNSPA: „Un jurnalist care se respectă este obligat să scrie corect”
Seara a culminat cu vizita la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, unde studenții s-au întâlnit cu profesorul universitar Dumitru Borțun. Discuțiile au durat mai bine de două ore, timp în care discipolii ȘSAJ au aflat multă informație interesantă și utilă despre SNSPA, despre șansele pe care le oferă tinerilor din Republica din Moldova această instituție, despre perspective și... despre jurnalism.
Cu referire la situația presei de pe ambele maluri ale Prutului, Dumitru Borțun a ținut să menționeze cât de important este să ai astăzi o gândire critică: „Nimic nu este mai valoros decât gândirea critică și anume de jurnalist depinde ce opțiune „de informare” va face cititorul”. De asemenea, studenții au discutat despre propaganda din mass-media, despre inteligența lingvistică și despre importanța cunoașterii limbii române. În acest din urmă context, Dumitru Borțun, care este și autorul cărții „Mareea neagră: limba română sub asediu”, cu greșeli documentate de exprimare în mass-media din România, a subliniat că un jurnalist care se respectă și își respectă publicul este obligat să scrie corect în limba română. Iar pentru ca greșelile semnalate de dl profesor să nu fie preluate în presa din Republica Moldova, fiecare student al ȘSAJ a primit în dar un exemplar al cărții „Mareea neagră: limba română sub asediu”, cu autograf de la autor.
„Adevărul”: „Jurnalistul trebuie să fie multifuncțional”
Ultima destinație bucureșteană a fost redacția publicației „Adevărul”. Redactorul-șef Dan Marinescu și redactorul-șef adjunct, Ramona Ursu, au vorbit cu tinerii jurnaliști despre ziar, despre tiraje și despre situația presei din Republica Moldova și România.
Studenții s-au interesat care sunt tendințele în jurnalism și dacă va supraviețui presa scrisă în următorii ani: „În viitorul apropiat televiziunea, radioul și presa scrisă se vor uni în online. Jurnalistul trebuie să fie multifuncțional. Astăzi nu mai este suficient să știi doar să scrii. Jurnalistul trebuie să știe să filmeze, să monteze, să facă fotografii calitative și să utilizeze instrumentele multimedia. Pe online totul se face din mers”.
Un accent semnificativ a fost pus pe etică și deontologie profesională care, în opinia reprezentanților „Adevărul”, este una foarte importantă, mai ales pentru jurnaliștii începători. „Jurnalistul trebuie să fie corect, echidistant, să aibă verticalitate, să nu plagieze și să-și respecte colegii, dar și cititorii”, a opinat în acest sens Ramona Ursu. A urmat o excursie prin redacția „Adevărul” și, la final, tradiționala fotografie de grup.
Acasă, cu emoții și planuri de viitor
Studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism au revenit acasă plini de emoții și de planuri de viitor. Olimpia Begleța spune că vizita la București a ajutat-o să descopere oameni interesanți și locuri nemaipomenite, iar Stela Boico a înțeles mai bine în ce mod funcționează cele mai importante instituții media din România, comparativ cu cele de la noi... Lia Ciutac a rămas impresionată de studiourile Televiziunii Române, dar și de felul în care este organizat jurnalismul de peste Prut. „Discuțiile cu jurnaliștii și cu profesorii din România ne-au confirmat învățămintele primite și de la instructori în timpul cursurilor la ȘSAJ. Iar jurnaliștii de la „Adevărul” ne-au reamintit cât este de important ca un profesionist în domeniu să aibă o coloană vertebrală sănătoasă și să-și îndeplinească munca la adevărata ei valoare - și vom ține cont de asta”, a spus Lia.
Vizita studenților celei de-a zecea promoții a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism la București a fost posibilă datorită unui proiect al Centrului Național de Comunicare, un ONG focusat pe comunicare și pe profesionalizarea mass-media din Moldova.