Școala de Studii Avansate în Jurnalism a lansat seria cluburilor de discuții cu tematica integrării europene
Școala de Studii Avansate în Jurnalism a inițiat seria Cluburilor de discuții la subiectul integrării europene. În cadrul acestora, studenții Școlii se vor întâlni cu ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a discuta despre experiența acestor țări în cadrul Uniunii Europene, parcursul de aderare/integrare europeană, precum și despre activitatea ambasadelor țărilor membre UE în țara noastră.
Uniunea Europeană este văzută în Republica Moldova sub lupa Guvernului, dar nu a poporului de rând. Comunicarea și campaniile de informare pentru cetateni sunt foarte importante in acest sens. Afirmația a fost făcută de Mátyás Szilágyi, Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, în cadrul primei întâlniri de acest gen, desfășurată joi, 30 octombrie.
“UE este cea ma buna alegere care a facut-o Ungaria începând cu 1989. Ungaria a beneficiat de treizeci și două mlrd de euro în cei 10 ani de când este stat membru. Trebuie să știți că Uniunea Europeană ofera foarte multe avantaje”, a precizat Excelența Sa.
Oficialul s-a mai referit la problema embargoului fructelor și a vinului, impus de Federația Rusă, precum și alternativa pe care o au producătorii autohtoni în această perioadă de tranziție, cea de a-și face loc pe piața europeană prin accederea la fondurile europene disponibile.
La întrebarea ce înseamnă că Republica Moldova este țară - asociat cu UE, ambasadorul Ungariei a enumerate câteva privilegii: întărirea sferei de producție, investiții europene, standartizarea și creșterea calității produselor, regim liberalizat de vize. “Bineinteles că sunt și așa numite “pericole” în ce priveste aderarea, enunțate mai ales de euro-sceptici, însă comunitatea europeană oferă și va oferi asistență pentru a le depăși”, a mai specificat Mátyás Szilágyi.
Discuțiile au continuat cu aprecierea calității presei în cele două state, precum și rolul acesteia în procesul de aderare a RM la UE. Astfel, studenții au aflat că UE nu este comunicată bine chiar și în interiorul ei. “În Ungaria, ca și în alte țări europene, mass media se declară libera și independentă, cu toate acestea în urma aprobării Legii presei, mai mulți jurnaliști afirmă că sunt cenzurați în abordarea subiectelor care sunt incomode autorițăților. Pentru noi, ca studenți a fost destul de informativă această întâlnire.”, spune Cristina Straton, una dintre participantele Clubului de discuții.
Alina Pisica, studență ȘSAJ, consideră că asemenea întâlniri sunt foarte utile și binevenite pentru formarea viitorilor jurnaliști. “Clubul de discuții a fost o experiență utilă pentru noi, care trebuie să purtăm întotdeauna o întrebare în buzunarul drept al sacoului. Când ești în fața unui ambasador, ai vrea să-l întrebi multe, despre orice, însă toate întrebările îți par prea banale. Noi ne-am făcut curaj și l-am întrebat despre... aproape orice. În plus, am rămas plăcut surprinsă de faptul că Matyas Szilagy, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova vorbește perfect limba română”.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, desfășurat de CJI, care, la rândul său, face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.
Implementarea acestui proiect este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Opiniile exprimate în cadrul evenimentului aparţin participanților şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.