Știrea, primul curs practic ce pune bazele jurnalismului

Știrea, primul curs practic ce pune bazele jurnalismului

Ce este o știre, care sunt funcțiile ei, la ce întrebări trebuie să răspundă, care este deosebirea dintre o informație și o știre, de unde se informează jurnaliștii și cum se lucrează cu sursele? Sunt doar câteva întrebări care au stat la baza unuia dintre cele mai importante cursuri în jurnalism - Știrea. Timp de șase zile, alături și împreună cu studenții au lucrat instructoarele Diana Răileanu, reporteră la Radio Europa Liberă și Elena Robu, editoră la Pro TV Chișinău.

Cursul a debutat cu noțiuni de bază despre știre. Studenții au aflat cu ce începe o știre, la ce întrebări trebuie să răspundă aceasta și care este structura ei. Tinerii au învățat ce este și cum se scrie un lead, titlu, corpul știrii, ce este background, câte tipuri de surse există și care sunt tehnicile de lucru cu ele. Un alt subiect important s-a referit la felul în care folosim citatele și cităm sursele. „Un citat bun poate salva un articol prost”, a menționat instructoarea Diana Răileanu.

În cele șase zile de curs, studenții au realizat cinci lucrări practice. Astfel, pentru prima dată în viață, ei au aflat ce înseamnă munca de teren și au pus în aplicare spiritul de observație; au participat la o conferință de presă, au învățat să lucreze cu sursele și ce înseamnă documentarea. Și chiar dacă, la prima vedere, le-a părut un curs simplu, pentru mulți dintre ei scrierea unei știri s-a dovedit o adevărată provocare. „Am înțeles că trebuie să fim îndrăzneți, pentru că va fi nevoie să punem, uneori, întrebări incomode”, a spus studenta Maria Șveț.

La finalul cursului instructoarele le-au dat câteva sfaturi utile viitorilor ziariști. Elena Robu a spus că un reporter bun trebuie să țină mereu pasul cu cititorul, telespectatorul sau radioascultătorul său, oferindu-i informație corectă, veridică și echidistantă. Iar Diana Răilean le-a sugerat să nu se lase manipulați, să pună totul la îndoială și verifice orice informație. „Citiți critic presa!”, a spus ea.

Mâine, studenții ȘSAJ vor începe un curs nou - Jurnalismul de revistă.

Acest site folosește cookies

Am înțeles