20 de recomandări pentru jurnaliști și comunicatori de la purtătorul de cuvânt al PM

20 de recomandări pentru jurnaliști și comunicatori de la purtătorul de cuvânt al PM

Școala de Jurnalism din Moldova a relansat seria de cluburi de discuții #DeVorbăCu personalități din diferite domenii, pentru a le asigura studenților acces la informație din prima sursă, a-i ajuta să înțeleagă evenimente complexe și subiecte dificile. Invitatul celui de-al cincilea club de discuții, din cele nouă care vor fi organizate, a fost Daniel Vodă, purtător de cuvânt al premierului.

Deschiderea și transparența, primele recomandări în lista lui Daniel Vodă

Mai exact, potrivit lui, comunicatorii nu trebuie să ascundă sau să ocolească subiectele importante, în situații de criză sau de urgență trebuie să fie accesibili pentru a le răspunde jurnaliștilor în timp util și să aibă un limbaj clar și concis.

Daniel Vodă i-a încurajat pe viitorii jurnaliști să pună multe întrebări pentru a obține răspunsuri cât mai clare, pentru a înțelege, astfel, cât mai bine subiectele pe care le vor aborda. Totodată, le-a recomandat să cunoască cine sunt comunicatorii din instituțiile statului și să construiască o relație bazată pe încredere reciprocă. Când se mai întâmplă erori, de o parte și de alta, acestea trebuie recunoscute și corectate cât mai curând posibil.

Purtătorul de cuvânt al premierului le-a explicat studenților  cum funcționează sistemul de comunicare al Guvernului, bazat pe briefinguri, conferințe de presă, siteul oficial și rețelele de socializare, și care este diferența de conținut și abordare dintre mesajele postate.

Un comunicator trebuie să-și asume că poate fi sunat la orice oră

Studenții au fost curioși să afle cum reușește Daniel Vodă să delimiteze activitatea profesională de viața personală. Au aflat că un comunicator își asumă că va avea mai puțin timp liber și că poate fi sunat în orice moment de un jurnalist pentru a cere informații, de aceea trebuie să fie bine documentat. Se poate întâmpla ca o situație sau un eveniment neprevăzut să dea peste cap timpul liber. Daniel Vodă a mai precizat că un comunicator bun trebuie să folosească platforme digitale și rețele sociale pentru a comunica în mod eficient cu jurnaliștii și publicul larg.

Acest site folosește cookies

Am înțeles