Interviul ca gen jurnalistic: cum putem schimba lumea punând întrebări

Interviul ca gen jurnalistic: cum putem schimba lumea punând întrebări

Ce este interviul și care este scopul acestuia? Care sunt primii pași în realizarea unui interviu? Cum formulăm întrebările și de ce este importantă documentarea pre-interviu? Aceste și alte lucruri noi au fost însușite de studenții/-tele ȘSAJ la cursul „Interviul”, ținut de Mihaela Gherasim, jurnalistă cu o vastă experiență în televiziune și radio, consultantă media.

În cele trei zile de curs, tinerii/-ele de la ȘSAJ au fost familiarizați/-te cu aspectele practice ale interviului ca gen jurnalistic, au aflat despre posibilitățile și mijloacele de obținere a informației – elementul-cheie pentru realizarea unui interviu documentat, structurat și reușit. Alte subiecte abordate pe parcursul lecțiilor au fost: scopul și modalitatea intervievării (față în față, prin telefon, prin e-mail); tipurile de interviu (relatare, de analiză, de opinie, mărturie, portret); alegerea temei și a intervievatului; formularea clară a întrebărilor; intervievarea surselor incomode, evazive și ostile; regulile de comportament în timpul interviului. Cunoașterea acestor lucruri, este convinsă Mihaela Gherasim, îi va ajuta pe viitorii jurnaliști să pună întrebări pertinente și să poată reacționa atunci când interlocutorul încearcă să ocolească răspunsul.

Cea mai interesantă parte a cursului a fost, bineînțeles, exercițiul practic. Fiecare dintre discipoli/-le a scris câte un interviu și l-a analizat împreună cu trainera și colegii/-ele, iar la final toți au conchis că interviul nu este numai o modalitate obiectivă de a informa jurnalistic, ci și o posibilitate de a (re)descoperi o persoană sau de a dezvolta tema discuției și a o ilustra cu detalii semnificative și noi pentru public. Totodată, cursanții/-tele au ajuns la concluzia că unele interviuri pot fi transformate în știri dezvoltate. E nevoie doar să verifici dacă ai răspunsurile la întrebările cine? ce? unde? când? cum? de ce?

În această săptămână, la ȘSAJ, se desfășoară cursurile Articolele lungi și Fact-checking.

Acest site folosește cookies

Am înțeles