Admiterea 2025: Jurnalism „la pachet” în trei oferte cu influență și efect
.png)
Pentru #promoția20, Școala de Jurnalism din Moldova vine cu trei oferte educaționale adaptate erei digitale. Noutatea anului de studii 2025–2026 constă în introducerea unor cursuri aliniate la trendurile media – AI în jurnalism și Jurnalism digital –, integrate în programele de bază Jurnalism audio și Jurnalism video.
Cu durata de studii de șase luni, accent pe practică și mentorat #AlăturiDeProfesioniști, adică instructori-practicieni, Școala de Jurnalism din Moldova reprezintă o cale rapidă spre o carieră în jurnalism, creare de conținut, comunicare.
Oferta se adresează absolvenților de liceu, studenților sau absolvenților altor facultăți decât Jurnalism și profesioniștilor care doresc o schimbare de carieră și vor să devină creatori de conținut cu sens. Limba de predare -română (se pot înscrie și vorbitori ai altor limbi care înțeleg româna).
Pachet BASIC – tot ce-ți trebuie să începi.
Acces complet la programul Jurnalism audio sau Jurnalism video + cursurile noi AI în jurnalism & Jurnalism digital.
Pachet MULTIMEDIA – jonglează cu sunetul, imaginea, și mesajul.
Alegi un singur program (Audio sau Video) – care include și AI în jurnalism și Jurnalism digital – și primești acces suplimentar la trei cursuri din celălalt program.
Pentru program Audio, ai Fotojurnalism, MoJo, Editare & filmare video;
Pentru program Video, ai Podcasting, Storytelling, Editare & înregistrare audio.
Pachet LEGO – Tu construiești. Noi îți dăm piesele.
Pe lângă AI în jurnalism & Jurnalism digital, OPT cursuri obligatorii: Dicție, Inițiere în jurnalism, Etica & diversitatea, Interviul. Tehnici de intervievare, Fake news & fact-checking, Dreptul mass-media, Limba română, Știrea și redactarea știrilor + 5 cursuri la alegere din Audio și Video.
Înscrieri și detalii pe admitere.scoaladejurnalism.md
Jurnalismul se schimbă continuu
„Pășim în pas cu vremurile. Adăugăm în curricula noastră academică două cursuri absolut necesare – AI în jurnalism și Jurnalism digital. Ne dorim să pregătim profesioniști care știu atât să folosească tehnologia, cât și să o înțeleagă critic”, subliniază Maia Metaxa, directoarea Școlii de Jurnalism din Moldova.
Promoția a 19-a predă ștafeta: Șase absolvenți și-au găsit repede locul în media
Olga Raileanu: „Școala de Jurnalism m-a transformat personal și profesional. În doar șase luni, am trecut de la vis la profesie. Pasionată de știri, fotografie și animație, am început să scriu materiale pentru Agora.md, iar acum sunt parte din redacție.”
Vitalie Mihăilescu: „Am venit la Școală din dorința de a învăța ceva nou. Ca fondator de companie IT, voiam să-mi înving frica de a vorbi în fața microfonului și camerei și să învăț să formulez mesaje clare. Timp de șase luni am fost reporter, editor video, cameraman și voice-over. Iar la final, am făcut practica la Jurnal TV.”
Victoria Clipca: „Mi-am realizat visul din copilărie – să devin jurnalistă. Inițial am ales Științe Politice, dar simțeam că îmi lipsește ceva. La Școala de Jurnalism mi-am regăsit drumul. Am fost reporter și prezentatoare, am făcut practică la TV8 și... am rămas. Acum trăiesc visul din copilărie.”
Vitalie Ștîrba: „Ca cercetător științific, eram obișnuit să analizez date. După șase luni de studii la Școală, am învățat să le transform în conținut relevant – audio, video, foto.”
Mihaela Rusnac: „Îmi urmez visul și vreau să aduc un suflu nou în jurnalism, într-o lume în care informația circulă rapid și influențează vieți.”
Durata programelor Jurnalism audio și Jurnalism video:
- septembrie 2025 – aprilie 2026;
- 3–4 ori pe săptămână, între 16:00–20:00
- prezență fizică în sala de cursuri a Școlii de Jurnalism din Moldova.
Adresă: Chișinău, str. Alexei Mateevici 60, sediul Mediacor, et. 3.
Şcoala de Jurnalism din Moldova este singurul centru de educație non-formală și de formare continuă a adulților în domeniile jurnalismului și comunicării.