Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, invitata celui de-al doilea Club de Discuții al Școlii de Jurnalism din Moldova
Indicele Libertății Presei pentru anul 2022 plasează țările scandinave în topul clasamentului. Norvegia, Danemarca și Suedia continuă să fie adevărate modele democratice, unde libertatea de exprimare rămâne o prioritate. Cum a ajuns Suedia la această performanță? Ce condiții ar trebui să îndeplinească o țară sau o societate ca să atingă astfel de rezultate? Ce trebuie să luăm noi, locuitorii Republicii Moldova, aminte în acest drum, ce și unde greșim, dar și ce trebuie să schimbăm? Sunt doar câteva întrebări care au stat la baza celui de-al doilea Club de Discuții al Școlii de Jurnalism din Moldova (ȘJM), care s-a desfășurat pe 1 decembrie 2022. La întâlnirea cu studentele Școlii de Jurnalism a venit Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de ȘJM, în parteneriat cu Mediacor, în cadrul proiectului „Consolidarea sectorului media independent din Republica Moldova”, susținut de Suedia și implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
„Mass-media este parte importantă a unei societăți democratice. Presei îi revine rolul de a explica publicului ce se întâmplă în diverse domenii. Chiar dacă nu este ușor să fii jurnalist/ă în Suedia, suntem țara care respectă cu strictețe dreptul de acces liber la informațiile oficiale și activitatea instituțiilor de stat este transparentă. Suedia este prima țară care a adoptat o lege privind protecția libertății presei”. Cu acest mesaj al ambasadoarei Suediei în Republica Moldova a început Clubul de Discuții al ȘJM.
Katarina Fried a vorbit cu studentele Școlii și despre provocările cu care se confruntă astăzi jurnaliștii, problemele care există în societate, importanța respectării libertății de exprimare, precum și despre creșterea nivelului de dezinformare și manipulare. Potrivit invitatei, fiind cea de-a patra putere în stat, presa este capabilă să observe mai bine anumite probleme, să motiveze și să ajute întreaga societate să le rezolve. „În Suedia, presa este câinele de pază al democrației”, a subliniat Katarina Fried.
Un alt subiect discutat în cadrul Clubului ȘJM a fost egalitatea de gen în Suedia. Datele Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE), publicate în anul 2021, plasează Suedia în fruntea statelor Uniunii Europene, fiind urmată de Danemarca (potrivit www.caleaeuropeana.ro). Vorbind la acest subiect, ambasadoarea Katarina Fried a ținut să remarce că femeile și bărbații din Suedia sunt egali în toate sferele de activitate, iar unele ocupații, care erau atribuite cândva doar femeilor, sunt efectuate acum și de către bărbați. În Suedia este promovată activ paternitatea, iar statul susține implicarea taților în educarea copiilor. Potrivit moldova.europalibera.org, aproape 90 la sută dintre tații suedezi primesc concediu de paternitate. „Promovarea egalității de gen începe de la grădiniță, iar copiii sunt încurajați să aibă mereu încredere în ei”, a spus ambasadoarea Suediei în Moldova.
Referindu-se la Republica Moldova și la ce i-ar atrage pe turiștii suedezi să vină aici, Katarina Fried a remarcat ospitalitatea noastră. Pe lângă vinurile bune și mâncarea delicioasă, peisajele superbe constituie o atracție demnă de valorificat. „O plimbare cu bicicleta sau pe jos ar fi o soluție ideală pentru a cunoaște mai bine frumusețile țării”, a adăugat invitata la finalul Clubului de Discuții al ȘJM.
„A fost o discuție axată pe teme importante, pe lecțiile învățate de Suedia, care ar putea fi aplicate și în Moldova. Mă refer în primul rând la egalitatea de gen, libertatea presei sau la promovarea țării noastre ca destinație turistică pentru suedezi. A fost un bun prilej de a ne exersa abilitățile de formulare și adresare a unor întrebări”, a menționat studenta ȘJM Valentina Suruceanu.