Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Artur Michalski: “Fără o pregătire minuțioasă nu puteți adera la Uniunea Europeană”

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Artur Michalski: “Fără o pregătire minuțioasă nu puteți adera la Uniunea Europeană”

Joi, 22 ianuarie, Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Dl Artur Michalski, a fost invitatul Clubului de discuţii al Școlii de Studii Avansate de Jurnalism. Astfel, studenții ȘSAJ  au avut ocazia să afle mai multe despre experiența Poloniei de integrare în UE și relațiile de colaborare cu R. Moldova.

Oaspetele şi-a început discursul prin evocarea unor momente-cheie din istoria ţării sale, care o fac să se deosebească de R. Moldova. “În 1989, Polonia a fost primul stat din țările Pactului de la Varșovia, care a ales un guvern necomunist. Prima deosebire pornește de aici: în timp ce R. Moldova a avut de ales între est și vest, în 1989, la întrebarea “Încotro mergem?” Polonia avea un răspuns clar: ne întoarcem în familia europeană!”, a menţionat Excelenţa Sa. Alte deosebiri: în timp ce în Moldova colectivizarea i-a deposedat pe țarani de pământ, în Polonia a existat chiar și în timpurile comuniste proprietatea privată. La fel, Biserica a avut un rol determinant în Polonia, fiind un puternic sprijin pentru populație. Iar oamenii de cultură au fost întotdeauna alături de popor. Toate acestea, în opinia diplomatului polonez, au avut un rol de jucat în apropierea Poloniei de Uniunea Europeană.

Pentru aderarea propriu-zisă la UE a fost însă nevoie mai bine de zece ani de pregătire, de implementare a reformelor și a standardelor europene, pentru ca, în 2004, Polonia să fie parte a UE. “Sigur, probleme apar și în UE, și în Polonia, dar noi găsim, cu forțe comune soluții pentru ele”, a afirmat ambasadorul.

În ceea ce priveste relațiile Poloniei cu R. Moldova, acestea sunt în ultimii ani armonioase. “Noi pledăm pentru reforme, în special, în domeniul justiției. Trebuie să le întoarceți oamenilor încrederea în justiție. Procesul de pregătire pentru aderarea la UE nu poate fi ignorat, dar fără o pregătire minuțioasă nu puteți adera la Uniunea Europeană”, a menționat Excelența Sa.

Participanţii la şedinţa Clubului de discuţii i-au adresat ambasadrorului polonez mai multe întrebări. Între altele, ei au dorit să afle opinia Excelenţei Sale vizavi de alegerea noului Guvern de la Chișinău. “Sigur că noi de dorim la Chişinău un guvern european, dar nimeni din afară nu o să vină să vă spună ce guvern să faceți și cum să-l faceți, aceasta este o chestiune care vă privește exclusive”, a răspuns Artur Michalski.

O altă întrebare s-a referit la măsurile luate de polonezi pentru combaterea corupției. Excelența Sa a fost întrebat ce crede despre cazul dispariției lui Gheorghe Papuc, fostul ministru de Interne, condamnat în dosarul 7 aprilie, și dacă asemenea incidente ar fi posibile în ţara sa... “Astăzi, în Polonia probabilitatea unor astfel de cazuri este redusă”, a comentat ambasadorul. “Sigur, incidente similare pot exista oriunde, dar acestea nu constituie un mod de viață. Polonia dispune de legislație în conformitate cu standardele europene, care nu ar permite asemenea lucruri. Totodată, când încep să se conducă de aceste legi, zi de zi, oamenii îşi schimbă mentalitatea”, a adăugat Excelenţa Sa.

Studenta ŞSAJ, Daniela Ştefârţă, s-a interesat ce perspective are Parteneriatul Estic, inițiat de Polonia şi Suedia. “Vom susține acest program în continuare, a spus diplomatul polonez. Vom adopta abordări speciale, individuale, faţă de fiecare țară membră, dar în ceea ce privește R. Moldova, puteți fi siguri, proiectele deja asumate, semnate, vor fi duse la bun sfârșit”, a menţionat ambasadorul.

O altă studentă, Alina Pisica, a dorit să știe de ce Polonia nu aderă la zona euro. “Probabil, e ceva legat de mentalitatea poloneză. Politica oficială e pentru trecerea la Euro, dar există încă polemici interne pe acest subiect”, a explicat invitatul clubului.

La întrebarea studentei Ana-Maria Veveriță, când vom avea mai multe produse poloneze în Moldova, dl ambasador a răspuns că asemenea produse există deja şi a adăugat că, la moment, Polonia este cel mai mare importator de produse moldovenești din UE. “Sprijinim agricultura Moldovei, dar ne-am dori ca noul guvern să fie mai interesat în extinderea cooperării în agricultură”, a afirmat Excelența Sa.

Într-o altă ordine de idei, studenţii s-au interesat şi despre situația din mass-media poloneză. Oaspetele i-a asigurat că în Polonia libertatea presei nu este doar o declaraţie şi că mass-media “nu are patroni printre politicieni”.

În final, Ambasadorul Artur Michalski a menţionat că țara sa este deschisă să ajute R. Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană și și-a exprimat convingerea că un viitor european va aduce ţării noastre beneficii neașteptate.

-----------------------------------------

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media și a accesului la informație”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

Organizarea acestui eveniment este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul evenimentului aparțin participanților si nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

Acest site folosește cookies

Am înțeles