Ambasadorul României în Republica Moldova : "Aveți nevoie de o majoritate politică stabilă, care să sprijine integrarea în UE”

Ambasadorul României în Republica Moldova : "Aveți nevoie de o majoritate politică stabilă, care să sprijine integrarea în UE”

Parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova va deveni unul serios și credibil atât timp cât un guvern proeuropean va fi înlocuit de un alt guvern proeuropean. Alegerile  parlamentare din 30 noiembrie curent au avut o miză de natură politică, iar cetățenii au fost chemați să se exprime și asupra direcției de politică externă. Afirmațiile au fost făcute de E.S. Marius Lazurcă, Ambasadorul României în Republica Moldova, în cadrul Clubului de discuții  al  Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, joi, 4 decembrie 2014.

"R.Moldova este într-un fel împărțită pe jumătate : o parte ar prefera să continue parcursul european, cealaltă – a spus clar nu, alegând altceva. Generația dvs. ar trebui să repare această ruptură", a mai adăugat diplomatul român. Potrivit oficialului, sunt necesare cel puțin trei condiții care trebuie îndeplinite pentru aceasta : autolimitarea elitei politice, reforma justiției și voința populației de a depune plângeri împotriva celor care încalcă legile. "Justiția trebuie reformată indiferent dacă premierul călătorește mai des spre Moscova sau spre Bruxelles. Cetățeanul trebuie să simtă că magistratul judecă și nu doar își vinde verdictele".

Marius Lazurcă a mai făcut referire la lipsa forței de muncă disponibile, care ar atrage investitorii străni, fenomenul corupției răspândit în țară, la rolul societății civile și al presei care trebuie să monitorizeze fiecare pas al guvernanților și să le indice asupra promisiunilor enunțate în campania electorală.

De asemenea, studenții s-au interesat despre procedura de redobândire a cetățeniei române. "Nu vă așteptați ca aceasta să fie simplificată. Trebuie să înțelegeți că este un proces serios și complex, care se desfășoară cu lentoarea-i specifică, naturală", a menționat Excelența Sa. Totodată, Ambasadorul a dat asigurări că dialogul politic, dar și proiectele economice începute între Chișinau și Bucuresti vor continua, iar România va sprijini și pe mai departe  Republica Moldova în apropierea sa de Uniunea Europeană.

Clubul de discuții a fost organizat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, desfășurat de CJI, care, la rândul său, face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

Implementarea acestui proiect este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul evenimentului aparţin participanților şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Acest site folosește cookies

Am înțeles