Angelica Frolov, la cursul Etica și Diversitatea mass-media: „Oamenii sunt diferiți, dar egali”

Angelica Frolov, la cursul Etica și Diversitatea mass-media: „Oamenii sunt diferiți, dar egali”

În aceste zile, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism se ține unul dintre cele mai importante cursuri pentru un viitor jurnalist - Etica și Diversitatea mass-media. Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului diversităţii, studenţii au avut-o ca invitată pe Angelica Frolov, coordonatoarea Programului Lobby și Advocacy la Centrul „GENDERDOC-M”. Discuția s-a axat pe drepturile persoanelor LGBT şi pe evitarea terminologiei discriminatorii față de acestea.

Întâlnirea a început cu prezentarea organizației GENDERDOC-M, a cărei misiune este să apere și să promoveze drepturile membrilor comunității LGBT (gay, lesbiene, bisexuali și transgenderi) din Republica Moldova. Angelica Frolov a menționat că fiecare persoană, fiecare cetățean trebuie să aibă drepturi egale, indiferent de apartenența sa politică, socială, economică, culturală sau sexuală. „Nimeni nu are dreptul să discrimineze sau să umilească persoanele care au alte viziuni, păreri sau idei”, a spus reprezentanta GENDERDOC-M.

Un alt subiect important, care a provocat polemici în rândul studenților, a fost cel legat de stereotipuri și prejudecăți, din care se naște homofobia. Respectiv, spune Angelica Frolov, membrii comunității LGBT sunt cel mai des agresați fizic și verbal. Ea mai spune că în Moldova cele mai multe crime săvârșite față de persoanele LGBT au, ca punct de pornire, ura față de acestea. Tocmai de aceea, „cerem o pedeapsă mai aspră pentru cei care instigă la ură”, a spus ea.

Un loc aparte a fost dedicat discuției despre cum să scriem corect fără a discrimina și ce terminologie este bine să folosim în articolele și reportajele noastre. Pentru că studenții ȘSAJ sunt la început de drum, Angelica Frolov a ținut să menționeze că utilizarea incorectă a termenilor discriminatorii poate conduce, uneori, la urmări grave. „Mass-media trebuie să informeze în mod obiectiv și cât mai corect publicul, respectând identitatea gender a fiecărei persoane”, a conchis invitata. Acest lucru este menționat și în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Astfel, în punctul 4.15 (Toleranță și nediscriminare), se spune că „jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exerciţiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, religie, stare socială sau orientare sexuală”.

Datele ultimului sondaj sociologic „Fenomenul discriminării în Republica Moldova: percepţia cetăţeanului”, realizat de Institutul de Politici Publice în octombrie 2014, arată că 83% dintre moldoveni au o atitudine negativă față de persoanele LGBT și doar puțin peste 11% se manifestă neutru față de această categorie de cetățeni. Același sondaj arată că peste 90 la sută dintre concetățenii noștri nu ar accepta să aibă o prietenă lesbiană sau un prieten homosexual.

Acest site folosește cookies

Am înțeles