Annual Alumni Meeting, sărbătoarea poveștilor de succes ale Școlii de Jurnalism din Moldova

Annual Alumni Meeting, sărbătoarea poveștilor de succes ale Școlii de Jurnalism din Moldova

     Școala de Jurnalism din Moldova a atins majoratul promoțiilor și a sărbătorit momentul în cadrul Annual Alumni Meeting. Reprezentanți din 18 generații au petrecut o seară plină de zâmbete, amintiri, revederi și noi prietenii la tradiționala întâlnire anuală a absolvenților. Pe lângă diverse activități de networking și o tombolă cu premii originale pentru fiecare absolvent, programul a inclus și o ceremonie festivă - semnarea declarației de respectare a Codului Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova de către cea mai nouă promoție a Școlii, prin care i s-a spus: „Bun venit în breaslă!”.

     Am urcat cu încredere pe prima treaptă a maturității, datorită sprijinului USAID Moldova, Ambasadei SUA în Moldova, Internews Moldova și Ambasadei Marii Britanii în Moldova.

     Maia Metaxa, directoarea Școlii de Jurnalism din Moldova:Pentru Annual Alumni Meeting, ediția 2024, am gândit un concept absolut nou. Formatul, locația, activitățile – toate reprezintă o premieră, astfel încât reuniunea poveștilor de succes ale Școlii de Jurnalism din Moldova, de la prima promoție din 2006 încoace, să includă elemente interactive de educație non-formală inovatoare, după modele și tehnici de succes internaționale, pe care le punem în practică în timpul instruirilor și cursurilor noastre, realizate de profesioniști notorii din țară și de peste hotare, inclusiv cu certificare Deutsche Welle (DW) Akademie.”

     Aplicând metoda World Cafe, un exercițiu de educație alternativă, i-am întrebat pe absolvenți cum putem să dezvoltăm o rețea a absolvenților Școlii.

     Elena Cucu, coordonatoare academică la Școala de Jurnalism din Moldova: „Crearea Alumni Network a fost unul dintre principalele scopuri ale Annual Alumni Meeting, ediția 2024. Pentru a-i aduce pe absolvenți mai aproape de Școală, ne-am propus să aflăm cum ar putea ei să se implice activ în această comunitate pe care dorim să o creăm. Răspunsurile și ideile lor ne vor ajuta să consolidăm și mai bine legăturile și sprijinul reciproc dintre generațiile de absolvenți.”

       Cu ocazia marcării celor 18 ani de contribuție a Școlii la calitatea jurnalismului din Republica Moldova, am adunatși cel puțin 180 de lucruri de făcut după vârsta de 18 ani, precum și diverse amintiri și urări din partea absolvenților.   

      Mihai Avasiloaie, redactor-șef Stopfals.md, absolvent al promoției a VIII-a: „Studii de calitate înseamnă pentru mine Școala de Jurnalism din Moldova. A fost o investiție reușită în personalitatea mea și recomand tuturor – celor care vor să înțeleagă cu adevărat ce înseamnă presă – să treacă prin Școala de Jurnalism din Moldova.”

     Veronica Gherbovețchii, jurnalistă tv8, realizatoarea emisiunii „Moldova gândește”, absolventă a promoției a II-a: Îmi place la Alumni Meeting pentru că revăd mulți colegi sau, mai nou, comunicatori la ministerele Culturii, de Interne, de Externe. Nici nu știam că ei sunt absolvenți ai Școlii. Iată, Școala ne unește.”

     Nicolae Vascauțan, șef al Direcției management și politici de resurse umane MAI: „Alumi Meeting e un eveniment plăcut pentru revedere. Sunt din promoția a V-a (2010-2011). A fost frumos la Școala de Jurnalism, chiar dacă am întârziat în prima zi de cursuri (râde).”

     Tamara Grejdeanu, Media Quality Advisor la Internews Moldova, absolventă a promoției a VI-a: Școala de Jurnalism m-a adus cu picioarele pe pământ într-un moment în care eram pierdută, deoarece nu știam ce să fac mai departe după absolvirea facultății de Jurnalism. Școala de Jurnalism m-a învățat să scap de emoții, să pun corect întrebări, să îndrăgesc munca pe teren, să fac diferența între adevăr și minciună, să gândesc critic etc. A fost una dintre cele mai bune alegeri. A fost o alegere inspirată. Aș repeta Școala care se face acum, după schimbare.”

     Mădălina Fosa, asistentă de proiecte A.O. „Institutum Virtutes Civilis” (IVC), absolventă a promoției a XVIII-a: „Școala de Jurnalism din Moldova m-a învățat să fiu rezilientă și perseverentă. A fost o decizie corectă faptul că am ales Școala de Jurnalism. Este primul meu Alumni Meeting și nu m-am așteptat că acest eveniment poate fi organizat atât de complex, atât de interesant. M-au surprins plăcut concursurile, jocurile. Am făcut schimb de experiență cu generațiile precedente de absolvenți, inspirându-mă de la ei. Abia aștept reîntâlnirea de la anul.” 

     Pentru a consolida angajamentul față de standardele profesionale, absolvenții Școlii de Jurnalism din Moldova din cea mai proaspătă promoție (a XVIII-a) au semnat Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova, prin care se angajează să respecte normele profesionale.

     Prezent la eveniment, Petru Macovei, secretarul executiv al Consiliului de Presă, a declarat: Reputația este cel mai important lucru pentru un jurnalist, responsabilitatea etică fiind definitorie pentru profesia noastră. Lista semnatarilor va apărea pe site-ul Consiliului de Presă, astfel încât oamenii care vor citi, vor asculta, vor privi materialele realizate de dvs. să poată compara prestația voastră cu deontologia profesională.” 

     Annual Alumni Meeting s-a încheiat cu o tombolă cu premii pentru fiecare, organizată în premieră. Opt absolvenți au fost surprinși să descopere printre premii (hanorace, tricouri, torbe eco, căni termos cu logo-ul Școlii de Jurnalism din Moldova) și vouchere pentru abonamente la o sursă media internațională. Astfel, au fost câștigate câte un voucher în valoare de 100$, două – a câte 75$ și cinci vouchere în valoare de 50$.

Acest site folosește cookies

Am înțeles