Jurnalismul economic: „umanizăm” cifrele și le „citim” corect

Jurnalismul economic: „umanizăm” cifrele și le „citim” corect

Jurnalismul economic a devenit unul dintre cele mai importante domenii ale mass-media, iată de ce informația care este transmisă de reporteri publicului trebuie să fie cât mai clară și pe înțelesul tuturor. Cum se scrie simplu, cum se „citesc” și apoi se comunică în mod corect cifrele studenții ȘSAJ au aflat în cadrul primului curs de specialitate din acest an - Jurnalismul economic.

Cursul a fost împărțit, tradițional, în două module: teoretic și practic. Primul modul, preponderent teoretic, a fost ținut de către antreprenorul şi expertul în economie şi drept, Vladimir Bolea. Acesta a descifrat, împreună cu studenții, noțiuni precum: formarea prețurilor într-o economie de piață liberă, curs valutar, atacuri raider, cerere și ofertă, dobândă și dividende, balanță comercială, import și export, monopol, concurență, remitențe, sistemele off-shore, spălare a banilor.

După inițierea teoretică în jurnalismului economic, studenții au trecut la partea practică. De la redactorul-șef al portalului www.eco.md, Ion Chișlea, jurnaliștii în devenire au aflat ce trebuie să conțină o știre pe temă economică pentru ca să fie bună, care sunt criteriile de selectare a subiectului pentru un reportaj din domeniul economic, cum folosim cifrele și datele statistice în articole. La fel, el le-a explicat studenților ce este reportajul financiar, cum găsim unghiul de abordare și cum utilizăm corect termenii de specialitate. Toate cunoștințele au fost aprofundate prin exerciții practice. „Articolele pot apărea din orice sferă a economicului, iar o știre bună pornește de la o cifră. Gândiți analitic, găsiți întrebări și căutați răspunsuri ”, le-a recomandat studenților Ion Chișlea.

Despre antreprenoriat și despre diferența dintre acesta și business, discipolii ȘSAJ au învățat de la președinta GEN Moldova - Global Entrepreneurship Network Moldova, Olesea Fortuna. Împreună cu instructoarea, tinerii au pregătit mai multe exerciții practice în cadrul cărora au învățat cum o idee poate deveni o afacere și, ulterior, o istorie de succes. Studenții spun că acest curs, ținut în premieră la ȘSAJ, i-a ajutat să înțeleagă mai bine cum se scriu știrile care ajung să influențeze viața economică a unei țări și au promis că de azi încolo vor citi și vor gândi analitic. „Acum înțeleg mult mai bine termenii și știu cum să citesc rapoartele și datele statistice”, a conchis Parascovia Spic.

Săptămâna viitoare la Școala de Studii Avansate în Jurnalism începe cel de-al doilea curs de specialitate - Jurnalismul politic.

Acest site folosește cookies

Am înțeles