Cele mai importante teme de mediu, dezbătute la ȘSAJ de jurnaliști/-ste și reprezentanți/-te ai/ale diasporei
Poluarea apei și a aerului, arderea frunzișului, gunoiștile neautorizate, gestionarea deșeurilor, tăierea ilegală a pădurilor, azbestul otrăvitor, conservarea biodiversității – acestea și alte probleme ale mediului înconjurător au fost puse în discuție în cadrul cursului „Jurnalism pe teme de mediu” cu Lilia Curchi, redactoră-șefă coordonatoare la revista „Natura” și directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova.
Cursul a început cu o incursiune teoretică în jurnalismul pe teme de mediu. Instructoarea le-a vorbit studenților/-telor despre importanța acestui gen de jurnalism pentru întreaga societate, dar și despre jurnaliști/-ste, al căror rol, pe lângă cel de servire a interesului public, este de a scoate la iveală probleme grave, de care cititorii/-oarele poate nu sunt conștienți/-te.
Cum poate un/o jurnalist/-ă să facă asta într-un mediu dominat de știri politice? Cum informează corect publicul și schimbă mentalități? Cum îl convinge că subiectele ecologice sunt la fel de importante ca cele politice și economice, și poate chiar mai importante? Sunt întrebările la care tinerii/-ele au încercat să găsească răspunsuri, după ce au analizat o serie de articole pe teme de ecologie, au citit legi și regulamente și au studiat site-urile instituțiilor de stat și ale ONG-urilor de profil.
Jurnalismul pe teme de mediu a fost și cursul cu cel mai mare număr de invitați/-te, dar și cu reprezentanți/-te din diasporă (Italia și Franța), care au avut posibilitatea de a interacționa online prin intermediul platformei Zoom. Așadar, pe parcursul celor cinci zile de curs, participanții/-tele au intrat în dialog cu jurnalista Lucia Tăut, activistul de mediu Ion Ungureanu, ornitologa Silvia Ursul, experții în energetică Victor Parlicov și Eugen Camenscic. Zilnic, au muncit ca într-o redacție adevărată și au realizat materiale care vor fi ulterior publicate fie în revista „Natura”, fie pe platforma Ecopresa.md.
Studenții/-tele au apreciat foarte mult caracterul interactiv și dinamic al cursului, dar mai ales interacțiunea cu profesioniști/-ste din domeniu.