Cinci ani de parteneriat cu Centrul Internațional de Limbi Moderne din Chișinău

Cinci ani de parteneriat cu Centrul Internațional de Limbi Moderne din Chișinău

Centrul Internațional de Limbi Moderne din Chișinău (ILTC), cu o experiență de 17 ani, a reușit să ofere cursuri de limbi străine a peste 40 000 de studenți. Certificat internațional, cu profesori pregătiți peste hotarele țării și cu cele mai moderne practici de predare, a devinit în timp cel mai popular centru de limbi străine din Republica Moldova. Pe parcursul ultimilor ani, şapte promoţii ale Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism au beneficiat de serviciile de studiere a limbii engleze la ILTC, iar în prezent, aproape 6 000 de studenți învață la ILTC și se bucură de cel mai bun program de predare a limbilor străine. Studentul ŞSAJ, Nicu Guşan a discutat cu Victoria Galii, directoarea ILTC despre activitatea acestui Centru şi despre importanţa studierii limbilor străine.

Nicu Guşan: De ce cunoașterea limbilor străine este un avantaj?

Victoria Galii: Cunoașterea uneia sau mai multor limbi străine cu siguranță este un avantaj enorm. De fapt, în ultima perioadă, tendința de a studia limbile străine a crescut. Dacă părinții noștri nu aveau posibilități pentru a studia una sau mai multe limbi străine, atunci tinerii din ziua de astăzi profită din plin de această oportunitate, care a devenit accesibilă pentru oricine. Peste 50 de procente din studenții care învață la noi vor să meargă în alte țări, unii din ei chiar să-și facă studiile peste hotare, pentru ei cu siguranță va fi un avantaj studiile făcute la noi.

Nicu Guşan: Apropo de tinerii care merg la studii peste hotare, aveți un program individual pentru aceștia?

Victoria Galii: Noi avem cursuri specializate pentru examenele internaționale, cum ar fi TOEFL sau ILTS. Tinerii, pentru a merge la studii peste hotare, sunt nevoiți să susțină acest examen, iar noi le oferim pregătirea necesară. Aceste examene au anumite momente, la care studenții se pot bloca. Noi, prin pregătirea pe care o oferim, deschidem anumite secrete tinerilor și-i ajutăm să depășească obstacolele din cadrul acestui examen. Cea mai mare parte din tinerii noștri deja sunt peste hotare, își fac studiile acolo, după ce au fost studenți ILTC.

Nicu Guşan: Ce alte programe specializate noi oferiți celor care vin la ILTC, spre deosebire de alte centre de limbi străine?

Victoria Galii: Cel mai nou proiect este Business English, este destinat special oamenilor de afaceri. Aceștia au posibilitatea să participe la un curs specializat în cadrul căruia să învețe o limbă străină într-un mod aparte care să răspundă necesităților lor. Învață tot, începând cu scrierea unei scrisori de afaceri sau cum poate participa la un interviu, până la noțiuni, tehnici pentru negocierile de afaceri. Astfel, toți cei care lucrează cu parteneri din afară sau vor să-și lărgească piața de desfacere pot să-și îmbunătățească nivelul limbii străine. Plus la toate, un avantaj îl constituie faptul că profesorii din cadrul acestui curs sunt licențiați special pe domeniul business english, nu sunt simpli profesori de engleză.

Nicu Guşan: În timpul orelor profesorul vorbește exclusiv într-o limba străină cu studenții, cum se descurcă începătorii cu această practică?

Victoria Galii: Scopul nostru este de a introduce studentul în acea atmosferă de limbă engleza, noi începem să lucrăm cu intonația, pronunțarea și mai multe momente specifice englezilor. Mulți studenti după primele ore încep a vorbi deja. Din momentul în care profesorul traduce în limba română sau rusă, începe asocierea cu limba maternă, iar studentul trebuie să și gândească în engleză, nu doar să vorbească.

Nicu Guşan: Știm că metodele de predare din cadrul programului de formare de la ILTC sunt recomandate ca fiind cele mai bune din oraș, care sunt acestea?

Victoria Galii: Metoda noastră este una comunicativă. Asta înseamnă că începând cu prima oră, se vorbeste doar în engleză, nu există traducere și sunt foarte multe materiale auxiliare, audio, video, imagini, gesticulație etc. Toate instrumentele sunt folosite pentru ca studentul să învețe o limbă străină numai nu traducerea.

Avem practici preluate din Marea Britanie, din Statele Unite, iar profesorii noștri sunt antrenați în activități care au loc peste hotare. Noi facem foarte multe investiții în personal, secretul este ca angajații noștri sunt într-o continuă dezvoltare, facem training-uri și aici, și peste hotare. Întodeauna, odată ce apare nou pe piață, noi asimilam. De aceea, ne poziționăm ca lideri la capitolul studierii limbilor străine.

Metodele noastre sunt adaptate tuturor categoriilor de vârstă. 70 de procente din toți clienții noștri sunt maturi, crește necesitatea cunoașterii limbilor străine pentru afacerile pe care le au, pentru a ține legătura cu partenerii străini. Dar, interesul adolescenților la fel, crește constant, pentru a merge la studii peste hotare și nu numai.

Nicu Guşan: Ați pomenit de profesorii care merg peste hotare pentru perfecționare, dar aveți și profesori străini care să lucreze cu studenții?

Victoria Galii: În fiecare an avem contracte cu profesori de peste hotare, pentru ca noi să putem învăța anumite practici de la ei, dar și ei să poată veni și să aprecieze ceea ce facem noi aici. Astfel, facem parte dintr-o rețea internațională care este, practic,  în permanență actualizată. Avem profesori care rămân pentru mai mulți ani aici, chiar și pentru doi, trei ani. Pentru tineri este un avantaj ca să invețe cu un profesor venit din Statele Unite, pentru studenții de la un nivel mai avansat. Astfel, cu mult mai ușor te obișnuiești cu accentul și cu limba engleză de la nativi.

Nicu Guşan: Centrul este recomandat și pentru activitățile extra-curiculare, care sunt acestea?

Victoria Galii: Avem clubul de conversații, care este destinat special pentru cei care cunosc engleza, dar scopul lor este doar de a-și întreține nivelul de limbă engleza și pentru a-l dezvolta. Acesta are loc o dată pe săptămână, de obicei în weekend, atunci când clienții noștri dispun de mai mult timp și pentru a se relaxa util, participă la acest club de discuții care este coordonat, la fel, de un profesor nativ.

De asemenea, desfășurăm și acte de caritate, am susținut clinica oncologică. Pe lângă asta, avem și un program special pentru copiii care au reușite bune la școală sau dacă provin din familii social vulnerabile. Astfel, noi oferim și studii gratuite și avem studenți bursieri.

Plus la toate, avem clienți cu care lucrăm mai mulți ani, printre care aici şi Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, și încheiem contracte de parteneriat, iar pentru grupuri mai mari noi putem oferi reduceri. Sunt companii sau organizații a căror angajați învață limbi străine la centrul nostru. În aceste cazuri există posibilitatea ca orele să fie organizate la sediul lor sau la noi la centru iar programul să fie adaptat după cerințele clientului.

Nicu Guşan: Ce eveniment se așteaptă în viitorul apropiat la ILTC?

Victoria Galii: Aniversarea Centrului este un eveniment captivant și responsabil, mai ales când este vorba de jubileu. Toate aniversările la ILTC se sărbătoresc foarte interesant și spectaculos. În anticiparea evenimentului de a 20 Aniversare a Centrului Internațional de Limbi Moderne am dori sa urăm tuturor să-și păstreze dorința permanentă de a învăța ceva nou, de a fi curioși să descopere ceva nou, oameni noi, țări noi, culturi noi! ILTC ține porțile deschise pentru toț!! Veniți la ILTC! Acumulați cunoștințe, învățați limbile moderne, practicați-le cu profesorii nativi și succese în cele mai îndrăznețe visuri!

Acest site folosește cookies

Am înțeles