Corneliu Rusnac: „Pe piața media din Moldova se atestă un deficit de știriști profesioniști. Trebuie să-l suplinim”
Cine?, Ce?, Unde?, Când?, Cum și De ce? - sunt întrebări cheie la care trebuie să răspundă o știre scrisă corect și profesionist, cel puțin conform manualelor de jurnalism. Dar cum să alegem știrea dintr-o conferință de presă? Ce elemente dăunează unei știri și cum să o împachetăm frumos? La aceste întrebări au încercat să găsească răspuns studenții Școlii în cadrul cursului practic „Scrierea și redactarea știrilor”, ținut în premieră la Școala de Jurnalism din Moldova în anul curent. Alături și împreună cu studenții a lucrat Corneliu Rusnac, redactor-șef la Radio Chișinău, biroul Radio România în Republica Moldova.
Omul contemporan greu își poate imagina astăzi viața fără informație. Privim zilnic buletinele de știri la TV, stăm țintiți în telefoanele mobile citind titluri de știri în timp ce ne deplasăm cu troleibuzul spre serviciu, ascultăm informații de ultimă oră la radio când suntem la volanul mașinii sau răsfoim paginile unui ziar servind cafeaua la micul dejun. Orice tip de mass-media am alege, informația e cea care ne interesează tot mai mult.
„Știrea și Reporteria” este unul dintre primele cursuri care se țin la Școala de Jurnalism din Moldova (ȘJM), insuficient însă pentru a deprinde scrierea știrilor. Tocmai de aceea, echipa ȘJM a decis ca în anul de studii 2021-2022, discipolii să urmeze cursul practic „Scrierea și redactarea știrilor”, în condițiile în care anume știrea stă la baza celorlalte genuri jurnalistice. Deși, la prima vedere, pare ușor să o scrii, aceasta necesită multă atenție, capacitate de sinteză a informației, lucru practic, multă muncă de teren și experiență.
Cursul a fost ținut pe parcursul a opt luni, și desfășurat după încheierea fiecărui modul. A început în primul semestru, în luna octombrie, și a continuat și în cel de-al doilea semestru, până la începutul lunii mai. În cadrul orelor studenții au scris știri urmărind mai multe conferințe de presă și participând la diverse evenimente. Instructorul cursului, care este la prima sa experiență de acest gen, spune că în ultimii ani se atestă un deficit de știriști buni pe piața media din Moldova. Cu toate acestea, recunoaște că un jurnalist bun, specializat în scrierea știrilor, se formează în timp. „E nevoie de multă muncă zilnică, iar experiența vine din lucrul practic”, a conchis la finalul cursului Corneliu Rusnac.
Discipolii, la rândul lor, au recunoscut că acest curs a fost unul necesar nu doar pentru jurnaliștii începători, dar și pentru cei care practică jurnalismul de mai mult timp. „Inițial am avut senzația că sunt prea multe zile, dar trebuie să recunosc că anume datorită acestui ciclu repetitiv s-au format anumite deprinderi, iar regulile de scriere s-au întipărit foarte bine”, a spus studenta Veronica Țurcanu. Colega ei, Nadejda Mlecicova, care este și reporteră la portalul de știri Nokta spune că acesta este unul dintre cele mai importante cursuri de la Școală, iar pentru a fi foarte bun în profesie e nevoie de mult exercițiu practic. „Am furat câteva secrete importante și le voi aplica neapărat în activitatea mea jurnalistică”, a menționat studenta Școlii.