Cristina Liberis: “Voi trebuie să învățați din greșelile făcute de jurnaliștii români și să informați cetățenii care sunt drepturile, dar și obligațiile lor”
Joi, 23 aprilie a.c., studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism s-au întâlnit, în cadrul unui Club de discuții, cu jurnalista din România Cristina Liberis. În cadrul întâlnirii, studenții au avut ocazia să afle ce înseamnă valori europene, care este perspectiva României după aderare la Uniunea Europeană, unde ne poziționăm noi și care este rolul presei în reflectarea subiectului ce ține de UE. Cu o experiență de peste 20 de ani în jurnalism, Cristina Liberis, i-a îndemnat pe studenții ȘSAJ să-și iubească meseria, să nu se lase copleșiți de propriile emoții, să deschidă mintea și inima și să înțeleagă cum funcționează mecanismul aderării la UE.
Viitorii jurnaliști au fost îndemnați să informeze cât mai corect publicul despre drepturile, dar și obligațiile pe care trebuie să le asumăm în procesul de aderare la Uniunea Europeană. “Învățați din greșelile făcute de jurnaliștii români”, a subliniat Cristina Liberis. În opinia jurnalistei, un aspect foarte important în procesul de aderare la UE este informarea cât mai corectă și obiectivă a populației. “Cetățeanul trebuie să-și cunoască nu doar drepturile și libertățile, dar și obligațiile. În acest sens acuratețea informației este un punct câștigat și unul foarte important“, a reiterat d-na Liberis.
Cristina Liberis a subliniat faptul că jurnalistul trebuie să prezinte Europa cu valorile ei, să spună cetățenilor care sunt perspectivele și cum se va îmbunătăți viața lor după aderare. Un accent aparte trebuie să fie pus pe exemple de succes ale țărilor din ultimul și penultimul val de aderare. “Explicați oamenilor ce s-a întâmplat cu aceste țări. Unde au fost și unde sunt acum. Nu vă impuneți părerea, ci dați-i voie omului să decidă. Nu îndulciți nici partea ce ține de drepturi, dar nici cea care se referă la obligații”, a spus jurnalista. “Cât de informați au fost românii?”, au întrebat-o studenții. “S-a făcut totul pentru a informa populația pe toate domeniile, de la social până la politic”, a răspuns invitata.
Mergând pe exemplul României, studenții ȘSAJ au întrebat-o pe Cristina Liberis ce au câștigat românii după ce au aderat la Uniunea Europeană. “Respectarea drepturilor”, a spus doamna Liberis. “Am înțeles și am simțit cu toții ce înseamnă să fii cetățean european, care sunt valorile Uniunii Europene. Am învățat că respectarea demnității umane este primordială într-un stat modern. Mai mult ca atât, am simțit schimbări în domeniul justiției și economiei ”, a conchis Cristina Liberis.
La finalul întâlnirii Cristina Liberis a venit cu câteva sfaturi pentru viitorii jurnaliști: “Deschideți mintea și inima și încercați să înțelegeți tot ceea ce înseamnă mecanismul aderării la Uniunea Europeană. Nu vă lăsați copleșiți de emoții. Învățați tot ce înseamnă drepturi și obligații. Verificați orice informație și fiți buni jurnaliști, în primul rând, pentru voi.”
------------------------------------------------
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media și a accesului la informație”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.
Organizarea acestui eveniment este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul evenimentului aparțin participanților si nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.