Curs despre alegeri cu jurnalistul Petru Clej pentru studenții Școlii de Jurnalism din Moldova

Curs despre alegeri cu jurnalistul Petru Clej pentru studenții Școlii de Jurnalism din Moldova

O nouă experiență pentru studenții Școlii de Jurnalism din Moldova. Astăzi, când se desfășoară al doilea tur al alegerilor locale, au mers pe teren, în orașul Călărași, unde primarul nu a fost ales din primul tur, și au luat pulsul localității. Așa cum trebuie să procedeze jurnaliștii, s-au documentat înainte despre numărul de alegători, secții de votare, candidați și alte lucruri care pot să prezinte interes.

I-am însoțit la Călărași împreună cu jurnalistul Petru Clej, corespondent RFI România și G4Media la Londra. Sarcina studenților în cadrul acestui exercițiu, despre care a fost informată Comisia Electorală Centrală, a fost să discute cu alegătorii despre așteptările de la cel pe care l-au votat sau îl vor vota și ce ar mai trebui să facă autoritățile locale din oraș.

Și pentru că ziua alegerilor este una specială, când nu poți întreba orice, i-am instruit ce fel de întrebări pot să le adreseze votanților. Ar părea un exercițiu simplu, dar studenții au înțeles că nu este atât de ușor să depășești anumite bariere de comunicare cu oamenii de pe stradă, mai ales de alegeri. Și-au dat seama că nu toți sunt dispuși să discute cu un jurnalist fie că nu vor, fie că se grăbesc. Provocarea a fost și mai mare în condițiile în care și vremea este destul de rece. Dar, timp de aproape o oră pe străzile din oraș, au auzit de la oamenii care locuiesc aici multe lucruri interesante despre Călărași.

De la președintele Consiliului Electoral de Circumscripție Călărași, Ana Raș, au aflat cum decurge procesul electoral, cum ajung buletinele de vot în localitate, unde sunt păstrate după alegeri, cum sunt centralizate voturile pentru alegerea primarului, cât de repede va fi cunoscut câștigătorul fotoliului de primar și alte lucruri interesante.

Cursul practic de la Călărași a fost precedat de unul de analiză a rezultatelor alegerilor locale din 5 noiembrie, în special, a votului politic, susținut de jurnalistul Petru Clej. Astfel, studenții au înțeles  cum poate fi evaluat tabloul politic după un scrutin local. Totodată, analistul politic Igor Boțan le-a explicat ce consecințe ar putea avea rezultatele acestor alegeri asupra prezidențialelor din 2024 și asupra parlamentarelor din 2025, și care sunt diferențele dintre aceste trei tipuri de scrutine. Expertiza a fost completată cu o analiză a personajelor politice de la noi și a culturii politice a moldovenilor.

Acest site folosește cookies

Am înțeles