Data Journalism Bootcamp la Chișinău

Data Journalism Bootcamp la Chișinău

La 22 şi 23 noiembrie, Chişinăul a găzduit seminarul internaţional „Data Journalism Training”, axat pe jurnalismul de date şi a mijloacelor care ni le oferă acestea în lupta cu corupţia. Evenimentul a adunat peste 30 de participanţi din ţări precum Serbia, Armenia, Croaţia, Kazahstan, Georgia, Republica Moldova, România şi SUA.

Jurnalismul datelor reprezintă noua eră a jurnalismului contemporan, care nu poate exista fără un substrat de cifre, statistici, date reprezentative şi verificate. O administrare democratică presupune o atitudine responsabilă a Guvernului faţă de societate prin raportări permanente a activităţii sale. Aici intervine rolul presei, care trebuie să informeze publicul, prezentând aceste date într-o formă accesibilă, iar informaţia, în acest sens, devine o armă infailibilă, la dispoziţia poporului.

Pe parcursul celor două zile, participanții au aflat despre  noțiuni precum „data scraping” și „cleaning tools,” instrumente de analiză și vizualizare care pot contribui la extragerea și prezentarea istoriilor din date. De asemenea, ei au participat la o expediție a datelor, ce a inclus exerciţii practice, cu abordare individuală din partea trainerilor: Michael Bauer din SUA, specialist open data în cadrul Open Knowledge Foundation şi Milena Marin, din România, coordonator de proiect în cadrul Şcolii de Date din Londra. Printre speakeri s-au numărat Corina Boros,  jurnalist de investigare a datelor la Reuters, Alina Radu, redactor-șef la Ziarul de Gardă, Eugeniu Cepoi, expert în sisteme informaționale etc.

Victoria Colesnic, studentă la Iași, facultatea de Jurnalism, este convinsă că “datele sunt esențiale în munca unui jurnalist, pentru că oferă credibilitate și consistență”. Ea spune că seminarul a ajutat-o să descopere mijloace care o vor ajuta să-și facă materialele mai interactive, iar datele folosite  - mai ușor de receptat.

Evenimentul a fost organizat cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare și Centrul de Guvernare Electronică, în parteneriat cu Consiliul Național al Tinerilor din Moldova, MediaPoint, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova și Centrul pentru Jurnalism Independent.

Mariana Balaban, studentă Şcoala de Studii Avanasate în Jurnalism

sursa foto: Centrul de Guvernare Electronica (www.egov.md)

Acest site folosește cookies

Am înțeles