#DeVorbăCu Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului
Un nou club de discuții la Școala de Jurnalism din Moldova. Studentele/studenții Școlii au stat luni #DeVorbăCu Liliana Vițu despre jurnalism și cum funcționează mecanismul de monitorizare a instituțiilor media.
„Poți 20 de ani să ai impresia că faci muncă de rutină și, într-o zi, reportajul tău să schimbe cursul unei țări sau un om să-si găsească dreptatea”, a răspuns Liliana Vițu la întrebarea ce l-ar motiva pe un tânăr să aleagă jurnalismul și ce l-ar motiva pe un jurnalist să nu-și abandoneze profesia. „De jurnaliști au nevoie victimele: ale regimurilor, ale abuzurilor, victimele unui sistem corupt, când drepturile omului sunt încălcate. Ca jurnaliști, putem reduce din nedreptatea care există. Iată de ce să alegem jurnalismul!”, a mai menționat președinta Consiliului Audiovizualului, jurnalistă de meserie. Liliana Vițu a mai fost întrebată dacă presa a avansat sau a regresat în ultimii ani.
„Am devenit mai puțini. Când eu eram în presă, făceam teren cu nume mari. Sunt puține modele acum de la care să furi meserie. Anterior, jurnalismul era mai prestigios. Editorialele scrise erau puncte de reper. Erau mulți jurnaliști buni și vocea lor era mult mai apreciată. Presa era mai solidară.”
Totodată, președinta Consiliului Audiovizualului le-a spus studentelor și studenților că jurnaliștii de acum au acces la un alt tip de gândire. Cunoștințele de limbă engleză le permit să consume formate de presă externe, realizate de jurnaliști cu notorietate și le pot aplica, adapta ca să realizeze propriile produse media.
Liliana Vițu a mai explicat cum funcționează sistemul de monitorizare a instituțiilor de presă, în ce condiții pot fi retrase licențele și cum sunt aplicate sancțiunile pentru nerespectarea Codul serviciilor media audiovizuale.
#DeVorbăCu Liliana Vițu este al șaselea club de discuții, din cele nouă, care vor fi organizate de Școala de Jurnalism din Moldova, la care sunt invitate personalități din diferite domenii, pentru a le asigura studenților acces la informație din prima sursă și a-i ajuta să înțeleagă evenimente complexe și subiecte dificile.