Diana Răilean: ”O știre bună, ”încheiată” la toți nasturii, trebuie să răspundă la cinci întrebări”

Diana Răilean: ”O știre bună, ”încheiată” la toți nasturii, trebuie să răspundă la cinci întrebări”

Ce este o știre? Cum o ”citim” corect? La ce întrebări trebuie să răspundă ea? Cum lucrăm cu sursele și cum le cităm corect? Ce este lead, background sau piramida inversată? Ce sunt și de ce apar știrile false? Acestea sunt doar câteva subiecte care au fost abordate și studiate la cursul ”Știrea și Reporteria” la Școala de Jurnalism din Moldova. Împreună cu discipolii a lucrat Diana Răilean, jurnalistă la Radio Europa Liberă, absolventă a Școlii, promoția 2009.

Cursul a început cu informații de bază despre știre și rolul acesteia în meseria unui jurnalist. Instructoarea a atras atenția studenților asupra faptului că nu orice informație poate deveni o știre. Cu toate acestea, anume ”acest gen jurnalistic stă la baza tuturor materialelor”, a subliniat Diana Răilean. 

Cine? Ce? Unde? Când? Cum? De ce? – sunt cele cinci întrebări esențiale la care trebuie să răspundă orice știre. ”Dacă nu avem răspuns măcar la o întrebare, nu putem vorbi despre o știre completă”, a conchis instructoarea.

Studenții au mai discutat despre părțile componente ale unei știri. Aceștia au aflat ce este lead, corpul știrii și background. Tot ei au scris și au analizat mai multe titluri – ”element-cheie” al unui material jurnalistic. Un alt subiect important abordat la curs a fost sursele și citarea lor. Cursanții au învățat să facă deosebirea dintre sursele oficiale și neoficiale, ocazionale și anonime, au testat citarea directă și cea indirectă. ”Fiți atenți la ce și cum citați. Scrieți întotdeauna din, cel puțin, două surse independente. Nu fiți părtinitori. Puneți întrebări incomode și fiți ”avocații diavolului”, a menționat Diana.

Pentru a asimila mai bine informația teoretică, studenții au testat pe propria piele munca unui reporter adevărat. Aceștia au lucrat pe teren și au realizat câteva știri. Tinerii spun că prin aceste exerciții practice au învățat să-și depășească propriile frici de a adresa întrebări, fie și incomode. ”După acest curs am înțeles că nu trebuie să ne temem să facem greșeli. În caz contrar, nu vom reuși”, a reiterat studenta Nadejda Mlecicova.

Diana Răilean a subliniat la finalul cursului că obiectivitatea, corectitudinea și independența pentru un jurnalist, și mai ales pentru unul începător, contează foarte mult. ”Jurnalistul este ochiul și urechea telespectatorului. Acesta din urmă va auzi și va vedea ceea ce a văzut și a auzit jurnalistul. Voi sunteți pixul. Voi scrieți pentru oameni”, a concluzionat instructoarea.

În ultima zi de curs reportera de la Radio Europa Liberă a discutat cu viitorii ziariști  despre etica și deontologia jurnalistică. Studenții au aflat care trebuie să fie comportamentul unui jurnalist în relație cu politicienii și funcționarii publici și de ce respectarea unui dress-code este foarte importantă pentru un reporter. ”Respectați-vă reputația de jurnalist. E ceva ce nu vă poate fura nimeni”, a menționat Diana Răilean.

Următorul curs înregistrat în orarul studenților este Interviul și Tehnici de intervievare. Timp de patru zile cu discipolii Școlii va lucra instructoarea cursului - Mihaela Gherasim, fostă jurnalistă, în prezent consultantă în comunicare la PNUD Moldova.

Acest site folosește cookies

Am înțeles