Dina Zaiaț, producătoare, regizoare și prezentatoare - invitata unui nou Club de Discuții

Dina Zaiaț, producătoare, regizoare și prezentatoare - invitata unui nou Club de Discuții

Școala de Jurnalism din Moldova (ȘJM) a relansat, pe 30 martie 2023, seria Cluburilor de Discuții pentru tinerii și tinerele care fac jurnalism și comunicare, pentru a pune în dezbatere diverse subiecte referitoare la industriile creative și lecțiile de învățat pentru a excela în acest domeniu. Prima invitată a fost Dina Zaiaț, producătoare, regizoare și prezentatoare, care a împărtășit din experiența ei de peste 20 de ani în mass-media din Republica Moldova. 

Dina Zaiaț a vorbit fără ocolișuri despre provocările prin care a trecut începând cu funcția de reporteră a unui săptămânal economic, apoi a unui post TV, după care a urmat activitatea în calitate de producătoare de televiziune, pentru ca în prezent să fie autoarea unor emisiuni de divertisment, difuzate pe internet și preluate de câteva posturi TV din Republica Moldova și nu numai. 

Studentele care au venit să stea  #DeVorbă  cu Dina Zaiaț au putut să afle detalii din culisele procesului de producere a emisiunilor „Check In Show”, „Artizanii gustului”, „Ultima frontieră”, „Țara de la țară” și „La-la Car”.

„În cei 24 de ani de experiență în mass-media, am încercat de toate, cu excepția radioului”, a spus Dina. La un moment dat, a hotărât să plece din televiziune, unde era producătoarea unei emisiuni matinale, pentru că online-ul i s-a părut mai atractiv, mai interesant, de perspectivă. „Nu știam ce va urma și bine că nu am știut”, a adăugat Dina Zaiaț. „Voiam să facem un travel show, am început să căutăm sponsori, dar la filmarea primei ediții am mers la Istanbul, Turcia, din banii noștri, ai membrilor echipei, cheltuind economiile noastre sau luând bani cu împrumut, așa că am ajuns înglodați în datorii”, își amintește Dina. Totuși, acea primă ediție „Check In Show”, „emisiunea care îți face poftă de vacanță”, filmată acum aproape cinci ani, are cele mai multe vizualizări, a mai spus Dina Zaiaț. „La 40 de ani am decis să devin prezentatoare a „Check In Show”, alături de Ion Orlov. Nu voiam neapărat să prezint, dar am hotărât să încerc”, a menționat invitata Clubului de Discuții al ȘJM. 

„Sper că în  Republica Moldova se vor produce în curând show-uri originale și nu vom mai prelua idei din străinătate. Încă nu ne permitem, din păcate, pentru  că piața de publicitate crede în continuare în puterea televiziunii, iar noi, cei care creăm conținut pentru mediul online, credem în puterea acestuia”, a mai declarat Dina Zaiaț. 

„Noi, membrii echipei Școlii de Jurnalism din Moldova, vom continua să invităm jurnaliști cunoscuți, bloggeri, artiști, influenceri și altă lume bună la astfel de discuții care inspiră și motivează. Asta pentru ca tinerii și tinerele să aibă oportunitatea de a învăța din greșelile colegilor care au mai multă experiență. Totodată, credem că ei/ele au nevoie de încurajare pentru a deveni mai buni în profesia pe care și-au ales-o”, a spus Veronica Marin, coordonatoarea ȘJM.

Clubul de Discuții a fost organizat de ȘJM, în parteneriat cu Mediacor, în cadrul proiectului „Consolidarea sectorului media independent din Republica Moldova”, susținut de Suedia și implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Acest site folosește cookies

Am înțeles