Fotojurnalismul, cursul ce ne învață cum să completăm informația cu imagini

Fotojurnalismul, cursul ce ne învață cum să completăm informația cu imagini

Caption, cropping, balanță de culori, echilibru tonal, diafragmă, obiectiv - toate aceste noțiuni nu le mai sunt străine studenților ȘSAJ, datorită cursului de Fotojurnalism. Timp de cinci zile (19-23 septembrie), ei au aflat care sunt secretele unei fotografii reușite și cum o singură imagine poate înlocui o mie de cuvinte. Cel care i-a îndrumat pe discipolii ȘSAJ în lumea fotografiei a fost trainerul Nicolae Pojoga, lector superior al Academiei de Arte din Moldova.

Cursul a început cu studierea principiilor de funcționare a camerei de fotografiat. Apoi, în cadrul unor exerciții practice, studenții au învățat regulile de compoziție fotografică și cele de editare. Un accent aparte a fost pus pe însușirea noțiunii de „caption” (legendă foto) și pe normele de scriere a acesteia. „De cele mai multe ori, acest text reprezintă singurele cuvinte pe care le urmărește cititorul grăbit. De voi depinde ce informație veți reuși să-i transmiteți”, a spus Nicolae Pojoga. Pentru a aplica în practică toate cunoștințele teoretice învățate la curs studenții ȘSAJ au efectuat și o vizită de lucru în satul Colonița, municipiul Chișinău.

Etica și deontologia unui reporter fotograf a fost unul din subiectele-cheie discutate în timpul orelor. Tema a stârnit discuții aprinse între studenții ȘSAJ. Împărțiți în două tabere, aceștia au simulat o dezbatere publică, în cadrul căreia au vorbit despre principiile pro și contra publicării unei imagini într-o revistă.

Despre arta fotografică și provocările profesiei discipolii ȘSAJ au discutat și cu invitatul special al cursului, fotograful Ramin Mazur. El le-a vorbit studenților despre experiența sa profesională și a menționat că munca unui fotoreporter nu este chiar atât de simplă, precum poate să pară la prima vedere. „Trebuie să fii un adevărat profesionist și să muncești cu dăruire și pasiune”, a spus Ramin.

Studenții au rămas impresionați de cele învățate, mai ales că pentru unii dintre ei cursul de Fotojurnalism s-a numărat printre motivele pentru care au ales să facă studiile la ȘSAJ. „Am făcut o pasiune pentru fotografia de calitate și am înțeles ce muncă asiduă stă în spatele unei imagini de succes”, a spus studenta Cristina Papușoi.

Următorul curs înscris în orarul studenților ȘSAJ este Interviul.

Acest site folosește cookies

Am înțeles