Studenții ȘSAJ au fost instruiți în domeniul legislației mass-media

Studenții ȘSAJ au fost instruiți în domeniul legislației mass-media

Subiectele de interes public, cazurile obligatorii de divulgare a surselor, accesul la informație, secretul de stat, acordarea licențelor de emisie, defăimarea, securitatea informațională a societății, dar și a persoanei, autoreglementarea în mass-media, respectarea dreptului la viața privată – sunt câteva dintre temele abordate la cursul „Legislația mass-media” ținut la ȘSAJ de jurista Tatiana Puiu și avocatul Ion Țigănaș.

Legislația mass-media are ca obiect de studiu aspectele fundamentale ale diverselor acte legislative ce vizează mijloacele de informare în masă și specificul activității acestora. Pe durata cursului, studenții au consultat și au analizat numeroase legi și articole care se referă în mod direct la meseria de jurnalist. Tatiana Puiu, care este și reprezentanta Freedom House în Moldova, le-a povestit tinerilor despre cadrul legislativ ce reglementează funcționarea pieței media în Republica Moldova și le-a adus exemple de bune practici în presa din spațiul european. În context, ea le-a explicat și care este rolul și poziția Curții Europene pentru Drepturile Omului în litigiile dintre instituțiile de presă și consumatorii de produse media din diverse țări.  

Cursul s-a încheiat cu o zi de training consacrată copyright-ului. Avocatul Ion Țigănaș a fost cel care le-a explicat tinerilor importanța respectării dreptului de autor în munca jurnalistică.      

În ultima zi de curs, studenții au beneficiat, de asemenea, de prezența unei invitate speciale. Daniella Peled de la Institutul de Raportare a Războiului și Păcii i-a provocat pe cursanți la o discuție despre regulile de etică în jurnalism, dar și despre cum să scrii pentru presa internațională.

În prezent, la ȘSAJ, se desfășoară cursul Jurnalismul de revistă cu Ludmila Andronic.

Acest site folosește cookies

Am înțeles