Introducere în Jurnalism - ce este și cu ce ”se mănâncă” profesia de jurnalist

Introducere în Jurnalism - ce este și cu ce ”se mănâncă” profesia de jurnalist

Semestrul întâi de studii a debutat, la Școala de Jurnalism din Moldova, cu inițierea în lumea mass-media. Primul curs din primul modul - „Introducere în Jurnalism” - a durat două zile, timp în care discipolii celei de-a 16-a promoții au aflat mai multe informații despre spațiului mediatic din Republica Moldova. Alături și împreună cu viitorii ziariști a lucrat Vasile Botnaru, director Radio Europa Liberă Chișinău.

Cine este jurnalistul, care este misiunea lui, ce calități trebuie să posede și de ce Codul Deontologic al ziaristului trebuie să fie ”cartea de căpătâi” a acestuia - sunt doar câteva aspecte importante pe care s-au axat discuțiile în timpul cursului. Vasile Botnaru a subliniat faptul că un jurnalist profesionist trebuie să fie întotdeauna curios, integru, curajos și să pună mereu întrebări.

Discipolii au vorbit despre obiectivitate, credibilitate și imparțialitate jurnalistică. Instructorul a atras atenția tinerilor asupra faptului că numele și imaginea în jurnalism se creează ani și se pot pierde într-o secundă. ”Misiunea noastră e un câmp minat. Este etic sau nu ceea ce facem și scriem? Avem mereu această dilemă”, a conchis Vasile Botnaru.

Și pentru că la Școală accentul se pune pe mult lucru practic, studenții au avut de realizat în cele două zile mai multe exerciții. Tinerii au scris o istorie având la îndemână câteva obiecte necunoscute, au realizat portretul lui Vasile Botnaru și au lucrat în teren unde au căutat detalii interesante şi relevante pentru o ştire.

La finalul cursului instructorul a venit cu câteva sfaturi pentru studenții Școlii care sunt abia la început de cale. Acesta a încurajat discipolii să citească mult, să ”consume” zilnic știrile și să-și dezvolte spiritul de observație. ”Dacă nu aveți spirit de observație, ați murit ca jurnalist”, a conchis directorul Radio Europa Liberă.

Următorul curs care se va ține la Școală este Știrea și Reporteria. Împreună cu studenți va lucra Diana Răilean, jurnalistă la Radio Europa Liberă și absolventă a ȘSAJ.

Acest site folosește cookies

Am înțeles