Irene Scott: „Responsabilitatea jurnaliștilor în abordarea crizei umanitare este uriașă. Trebuie să avem mereu mintea limpede”

Irene Scott: „Responsabilitatea jurnaliștilor în abordarea crizei umanitare este uriașă. Trebuie să avem mereu mintea limpede”

Datele ultimului raport al ONU, citat de Deutsche Welle, plasează Republica Moldova în topul țărilor care au primit refugiați din Ucraina. Potrivit datelor oficiale, de la izbucnirea războiului în țara vecină, prin Moldova au trecut deja peste 360 de mii de cetățeni ucraineni, iar peste 100 de mii au rămas pe teritoriul nostru. Această situație a creat pe plan mondial, dar și pe cel local, o adevărată criză umanitară. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest fenomen și ce trebuie să facem noi, ca jurnaliști, în acest context, am invitat-o la o discuție informală pe Irene Scott, specialistă în implicare umanitară și responsabilitate, în cadrul Internews Washington DC. La eveniment a participat și Katherine Harris, reprezentantă a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Cum relatăm și cum vorbim cu refugiații, cum îi putem ajuta și îndruma în relația lor cu autoritățile - au fost principalele subiecte discutate și analizate în timpul discuțiilor. Experta de la Internews a ținut să precizeze faptul că rolul presei, în general, și responsabilitatea jurnaliștilor, în particular, în abordarea subiectelor despre criza umanitară este uriașă. „Înainte de a conecta camera și de a apăsa butonul „play”, trebuie să avem, întâi de toate, o conexiune umană cu cei cu care vom discuta și despre care vom scrie. Imaginați-vă că cineva intră brusc în casa voastră, conectează camera și începe să vă filmeze. Cum o să vă simțiți? Respectați dorințele celor care au fugit din calea războiului. Și dacă ei refuză să vorbească sau să fie filmați, acceptați asta. Jurnaliștii trebuie să înțeleagă faptul că lucrează cu o populație vulnerabilă și foarte traumatizată”, a subliniat Irene Scott.

Cum sunt prezentați refugiații în mass-media internațională și cea locală, care sunt provocările intervievării acestora și cum, totuși, trebuie să-i numim corect pe cei care fug din calea războiului: refugiați sau migranți - au fost alte câteva întrebări care au stârnit polemici printre participanții la discuție. Potrivit lui Irene Scott, refugiații sunt oamenii care își părăsesc țările, orașele și casele pentru a fugi de conflicte și războaie, iar potrivit UNHCR, „refugiații sunt persoane care fug de conflict sau persecuție. Ei sunt protejați și definiți de dreptul internațional și nu trebuie expulzați sau returnați în situații în care viața și libertatea lor sunt în pericol.” 

Migranții, la rândul lor, sunt oamenii care au plecat sau pleacă de bună voie din țara lor spre alte destinații. Cu toate acestea, „/…/ nimeni nu devine refugiat de bunăvoie. Oricine din noi poate deveni refugiat, iar situația din Ucraina a demonstrat acest lucru. Azi ești un om de afaceri de succes, un medic renumit sau un jurnalist, iar peste noapte ești refugiat. Întrebați-i pe cei cu care discutați cum vor să fie prezentați. Important e să nu discriminăm și să nu stereotipizăm oamenii”, a concluzionat Katherine Harris.

Participanții la meetup au discutat și despre rolul organizațiilor umanitare internaționale în gestionarea crizei refugiaților. Expertele au împărtășit invitaților din experiența instituțiilor pe care le reprezintă și au subliniat importanța unei colaborări dintre ONG-uri și mass-media. Fiind întrebate ce părere au despre modalitatea în care gestionează criza umanitară Republica Moldova, invitatele au spus că au rămas surprinse de generozitatea oamenilor noștri. „M-a impresionat numărul voluntarilor implicați. Am văzut mulți tineri la vama Palanca, care ofereau fie mâncare caldă, fie transport gratuit. Generozitatea voastră m-a uimit. Sunteți o țară mică, cu o inimă mare”, a menționat Katherine Harris.

Criza umanitară se va termina o dată cu războiul?” - a fost întrebarea care a încheiat sesiunea de întrebări și răspunsuri. „Nimeni nu știe asta și nimeni nu are răspuns la această întrebare grea”, au conchis expertele.

Meetup-ul cu Irene Scott este al treilea din seria de întâlniri informale cu participarea jurnaliștilor din Republica Moldova și studenților Școlii de Jurnalism, organizate de Școală în anul academic 2021-2022. Aceste tipuri de evenimente au ca scop fortificarea comunității de jurnaliști și crearea de legături profesionale. În cadrul lor, participanții au ocazia să cunoască noi abordări, platforme, instrumente de lucru specifice profesiei, datorită cărora conținutul materialelor jurnalistice să se îmbunătățească, iar publicațiile media să fie durabile. 

Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

 

Acest site folosește cookies

Am înțeles