Jack Ronald: „Standardele din presa americană sunt valabile și pentru jurnalismul european”

Jack Ronald: „Standardele din presa americană sunt valabile și pentru jurnalismul european”

Studenții de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism s-au întâlnit marți, 7 aprilie, în cadrul Clubului de discuţii al instituţiei, cu jurnalistul american Jack Ronald. El este editorul ziarului local „The Commercial Review” din Portland, Indiana și a venit pentru a treia oară la ȘSAJ ca să discute cu viitorii jurnaliști de la Chişinău.

 

Întâlnirea a început cu o prezentare a cotidianului „The Commercial Review”, publicaţie cu o istorie de peste 40 de ani. Jurnalistul a vorbit despre principalele rubrici din ziar, a povestit cine sunt ziariștii care lucrează în redacție și cât de important este ca o localitate să aibă propriul ziar. Studenții s-au arătat interesați de faptul cum a reușit un ziar local să reziste atâția ani. „Succesul este simplu. Trebuie să ai mereu un conținut unic. Un ziar bun trebuie să fie ca un prânz, cu diverse ingrediente și pentru orice gust”, a subliniat jurnalistul american.

 

Deși „The Commercial Review” apare de aproape jumătate de secol, concurența cu mediul online devine tot mai acerbă, iar echipa lui Jack Ronald a înţeles că, pentru a supraviețui pe piața mediatică, este nevoie de schimbări, mai ales, în ceea ce ţine de operativitatea prezentării informației. În acest sens, cei de la „The Commercial Review” au creat și un site unde apar știri în regim non-stop. „De ce localnicii ar trebui să cumpere ziarul, dacă toate știrile pot fi citite online?”, au fost intrigaţi studenții ȘSAJ. „Bună întrebare, a zâmbit Jack Ronald. Am găsit o modalitate foarte simplă de a ne păstra cititorii fideli: cei care se abonează la ziar primesc un bonus - acces gratuit la pagina online a publicației. Cu toate acestea, nu toate articolele publicate pe site pot fi accesate. De aceea, pentru a citi știrile și reportajele inedite, trebuie să cumperi ziarul”, a conchis jurnalistul.

 

Jack Ronald le-a vorbit studenților ȘSAJ şi despre importanţa schimbării cât mai frecvente prin conținut, care „niciodată nu trebuie să se repete”, dar și să schimbi mentalitatea jurnaliștilor care lucrează la publicație. „Angajăm, în special, tineri care abia absolvesc facultatea. Nu câștigă foarte mult, în schimb, obțin experiență. Optăm pentru cei care nu sunt axaţi doar pe scriitură - un jurnalist profesionist trebuie să fie o persoană cu interese diverse, ceea ce este un plus”, a subliniat el.

 

În context, Jack Ronald i-a îndemnat pe viitorii ziariști să citească: „Citiți presă de calitate și scrieți în fiecare zi. Sunt mulți care visează să fie jurnaliști, iar această meserie implică foarte multă muncă!”. Totodată, el a subliniat importanţa bunului nume pentru un jurnalist - ceea ce inspiră şi încredere, şi respect -, menţionând că aceasta poate fi obţinut prin corectitudine şi respectarea standardelor profesionale. „Standardele din presa americană sunt valabile și pentru jurnalismul european, de aceea, sunt convins că aveţi toate şansele ca să reuşiţi”, a conchis invitatul SŞAJ.

--------------------------------

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenţei proprietăţii media şi accesului la informaţie”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

 

Organizarea acestui eveniment este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul evenimentului aparţin participanţilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.

 

 

 

Acest site folosește cookies

Am înțeles