Jurnalism TV – curs care ne învață să „vorbim” în imagini

Jurnalism TV – curs care ne învață să „vorbim” în imagini

Datele ultimului sondaj sociologic Barometrul Opiniei Publice (BOP), realizat în noiembrie 2022, plasează televiziunea în topul celor mai importante surse de informare pentru moldoveni. Astfel, peste 66 la sută dintre concetățenii noștri se informează anume de la TV, plasând pe locul doi, cu o diferență de doar trei la sută, internetul.

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă dincolo de ecranul albastru al televizorului și cum se lucrează în „bucătăria” unei televiziuni, studentele Școlii de Jurnalism din Moldova (ȘJM) au participat la două cursuri complexe și, în același timp, captivante, unde au învățat să filmeze, să monteze și să realizeze de sine stătător reportaje TV.

Cei care i-au ghidat în lumea mereu schimbătoare a televiziunii au fost Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, jurnaliști la TV8, și Dorin Scobioală, director al Casei de producție „Cat Studio” și corespondent în Republica Moldova pentru Reuters TV și Antena 3.

Primul curs „Video. Filmare, editare, montare” a durat șapte zile, timp în care studentele Școlii au deprins tehnici practice de lucru cu echipamentul specific unei televiziuni. Camera video, trepiedul și lavaliera nu mai sunt termeni străini pentru jurnalistele în devenire. Andrei Captarenco le-a învățat pe studente să seteze corect o cameră de filmat, le-a oferit informații teoretice și practice despre panoramă, focusarea pe obiect sau persoană, detaliu, prim- și gros plan etc.

Cu Viorica Tătaru, cursantele ȘJM au testat programul de editare video „Adobe Premiere Pro”. Jurnalista de la TV8 a explicat, în cadrul mai multor exerciții practice, când și de ce se pun două cadre împreună, cum se combină diverse planuri, ce este o burtieră și cum se face montajul unui material jurnalistic. Studentele au înțeles ce este compoziția, încadratura, scena, axa de filmare, formatul video, montajul liniar și cel neliniar.

La finalul cursului, instructorii au analizat cu studentele Școlii diverse greșeli comise de către operatori în timpul filmărilor și le-au atras atenția asupra importanței muncii în echipă. „Când ajungeți la locul filmării, povestea trebuie să existe deja în capul vostru”, a menționat Andrei Captarenco. Viorica Tătaru a ținut să încurajeze studentele, care sunt abia la început de cale. „Nu vă temeți să greșiți, experiența o obții doar muncind”, a subliniat jurnalista.

După ce au învățat să seteze și să mânuiască bine o cameră video, studentele ȘJM au continuat să descopere specificul muncii unui reporter/unei reportere de televiziune. Dorin Scobioală, instructorul cursului „Jurnalism TV”, le-a explicat cursantelor noastre ce este intro, beta, sincron, vox, voice over. Unul dintre cele mai captivante momente ale cursului a fost pregătirea și înregistrarea unui stand-up. Chiar dacă inițial li s-a părut un exercițiu ușor de realizat, studentele au recunoscut cât de complicat este să fii atent/-ă la toate detaliile tehnice. Într-un stand-up, reporterul/reportera trebuie să țină cont de poziția în care stă în fața camerei, modul în care ține microfonul, comunicarea nonverbală cu operatorul, respectarea regulei celor trei secunde (timpul de la conectarea camerei și până la intervenția jurnalistului). „Mai mult decât atât, trebuie să nu-ți uiți textul”, a spus, în timpul exercițiului, studenta Valentina Suruceanu.

Și pentru că la Școala de Jurnalism din Moldova principala metodă de învățare este learning by doing, studentele s-au înarmat cu camere, trepiede, lavaliere și au mers pe teren, unde au realizat primele reportaje TV. Astfel, Alina Procopciuc și Zinaida Batîru au fost interesate să afle ce cred moldovenii despre necesitatea cumpărării poliței de asigurare medicală obligatorie. Colegele lor Victoria Șargu și Luminița Toma au aflat unde în Chișinău pot fi înhumate animalele domestice. Valentina Suruceanu și Dumitrița Vîrlan au realizat un reportaj despre limbajul Braille și provocările prin care trec persoanele slab văzătoare din capitală, iar studentele Olga Zaim și Dina Olteanu au mers la Parlament și au discutat cu autorii noului proiect de lege care le oferă femeilor aflate în concediul de maternitate dreptul să primească salariul și să-și păstreze indemnizația. 

La finalul acestor două cursuri, studentele au recunoscut că munca reporterilor de televiziune și a operatorilor nu este atât de ușoară cum pare la prima vedere, iar pentru a fi cel mai bun în profesie e nevoie de multă muncă și perseverență. „La aceste cursuri, am avut șansa să fiu și jurnalistă, și operatoare, și editoare de imagine. Am trecut prin toate aceste funcții-cheie. La final, am înțeles cât de mult contează în televiziune munca de echipă”, a menționat studenta ȘJM Dumitrița Vîrlan.

Acest site folosește cookies

Am înțeles