Jurnalismul comunitar, cursul ce ne învaţă cum să scriem despre şi pentru oamenii unei localităţi
Ultimul curs din anul de studii 2015-2016 i-a transportat pe studenții ŞSAJ la Lozova, Străşeni, unde tinerii învăţăcei s-au inspirat şi documentat pentru ziarul comunitar pe care l-au realizat ulterior. În cele 12 pagini ale publicației „Viața Lozovei” sunt oglindite destinele sătenilor - cu reușitele și dezamăgirile pe care le-au trăit, cu regrete, dar și cu speranțe. În procesul de elaborare a ziarului studenții au fost ghidaţi de către instructorii Petru Macovei şi Angela Ivanesi.
Şapte zile, atât a durat instruirea, documentarea, scrierea, redactarea, machetarea şi tipărirea ziarului „Viaţa Lozovei”. În prima zi de curs instructorul Petru Macovei le-a vorbit studenţilor despre specificul muncii la un ziar comunitar, iar tinerii au învăţat care sunt elementele definitorii ale acestui gen jurnalistic. Apoi, a fost desemnată, prin vot, echipa redacţională. Pe post de redactor-şef a fost aleasă Natalia Gheţu. Funcția de editor i-a revenit Olimpiei Begleța, iar cea de machetator care să aranjeze cu gust materialele în pagină - Lilianei Croitor. Ceilalţi studenţi au jucat rolul unor reporteri şi au avut de realizat câte două materiale.
Cea mai complicată, dar şi captivantă etapă a fost deplasarea la Lozova. Odată ajunşi la destinaţie, studenţii au avut la dispoziţie câteva ore, răstimp în care au discutat cu membrii Consiliului local şi au mers prin sat în căutarea subiectelor interesante acolo unde părea că ele nici nu există. Unii au parcurs chiar şi câţiva kilometri pe jos până au găsit săteni cu istorii demne să apară în paginile unui ziar.
Au urmat câteva zile tensionate de muncă redacţională în care studenţi au scris, editat şi machetat articolele. După care, într-un final, au trimis ziarul la tipografie. A doua zi, cu produsul final pe masă, publicaţia a fost analizată în cele mai mici detalii. Instructorul a apreciat munca studenţilor şi spus că a rămas impresionat de subiectele şi istoriile descoperite de discipolii ŞSAJ. „Publicaţia „Viaţa Lozovei” întruneşte toate criteriile unui ziar comunitar”, a menţionat Petru Macovei.
După ce au analizat produsul şi au notat toate greşelile făcute, studenţii ŞSAJ s-au întors la Lozova şi au împărţit sătenilor primul și, deocamdată, singurul ziar scris sută la sută despre ei şi pentru ei. În timp ce unii săteni zâmbeau când îți regăseau în pagini vecinii sau cumetrii, alţii s-au arătat indignaţi de faptul că despre ei nu s-a scris nimic… Am promis să revenim la Lozova şi să căutăm alte istorii de viaţă.
Și studenții ŞSAJ au rămas impresionaţi de rezultat și, mai ales, de procesul de creare, cap-coadă, a unui ziar. Redactorul-şef, Natalia Gheţu, spune că pentru editarea unui ziar comunitar este nevoie de multă muncă, de creativitate și spirit de echipă. „A fost o experiență frumoasă pentru fiecare dintre noi. Am întâlnit oameni cu povești de viață demne de atenția noastră, a jurnaliştilor”, a mărturisit Natalia.
Studentul Iurii Botnarenco este convins că experienţa pe care a trăit-o la Lozova îl va ajuta să se descurce mai bine atunci când va merge să lucreze într-o redacţie: „A fost o mare provocare să găsim subiecte de știri şi reportaje într-un sat despre care nu știam mai nimic. Pentru prima dată ne-am simțit şi noi o adevărată echipă redacțională”. La rândul ei, Lia Ciutac consideră că Jurnalismul comunitar a făcut-o să descopere oamenii unei comunități într-o altă lumină. „Am aflat de problemele cu care se confruntă un sat, am cunoscut oameni deosebiţi cu istoriile lor. Toate au fost descrise în ziarul pregătit special pentru ei, pentru lozoveni”, a mai spus Lia.