Jurnalismul digital: învățăm să îmbinăm conţinutul original cu viteza maximă

Jurnalismul digital: învățăm să îmbinăm conţinutul original cu viteza maximă

Epoca digitală ne impune să ne adaptăm permanent la noile tehnologii informaţionale, iar jurnaliști nu sunt o excepție în acest sens. Or, dacă vrei ca ştirea ta să fie citită de cât mai multă lume, trebuie să o difuzezi primul. Ce alte abilităţi trebuie să aibă un jurnalist pentru a fi cel mai bun în domeniul online, dar şi ce alte secrete se ascund dincolo de monitorul computerului? Studenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism au aflat în cadrul cursului de Jurnalism digital, ținut de Dumitru Ciorici, co-fondatorul portalurilor de ştiri www.unimedia.md şi, ulterior, www.agora.md.

Ca și alte cursuri, cel de Jurnalism digital a întrunit partea teoretică şi cea practică. Pentru început, Dumitru Ciorici le-a vorbit studenţilor ŞSAJ despre aspectele tehnice pe care e nevoie să le cunoști, dacă vrei să lansezi un site de ştiri.  Astfel, ei au aflat cum se autofinanţează un portal de ştiri, cum se câştigă bani de pe o platformă online şi cum se promovează  conţinutul web. Viitorii jurnalişti au mai învăţat ce sunt motoarele de căutare, cum se calculează audienţa unui site şi care sunt criteriile de care depinde creşterea sau scăderea traficului online. Dumitru Ciorici consideră că, pentru a avea succes în domeniul jurnalismului digital, trebuie „să privim o instituţie media ca pe un model de business, nu doar ca pe o fabrică de ştiri”. Cea de-a doua zi a cursului a fost una cu adevărat impresionantă şi plină de emoţii. Tinerii au participat la un master-class în cadrul căruia au testat, împreună cu instructorul, cum funcţionează o dronă. După ce au filmat totul în jurul lor, studenţii au avut de realizat câte o ştire despre experienţa trăită şi lucrurile noi învăţate în acea zi. După care, împărțiți pe echipe, ei au analizat conţinutul propriilor ştiri. Un accent aparte a fost pus pe titlu care, în opinia lui Dumitru Ciorici, este foarte important, or, titlul este cel care îl face pe om să acceseze o ştire. „Titlul trebuie să fie intrigant, interesant şi să atragă cititorul”, a menționat el.

O nouă provocare şi o premieră îi aştepta pe studenţii ŞSAJ în cea de-a treia zi, când au participat pentru prima dată la şedinţa operativă a Primăriei Chişinău, de unde au avut de realizat trei ştiri. Materialele trebuiau să fie bine documentate, să aibă surse şi… să fie prezentate nu mai târziu de ora 15.00. Deci, studenţii au avut la dispoziţie doar cinci ore pentru pregătirea temei. „A fost greu, pentru că eram la prima noastră experienţă de acest gen”, a mărturisit studentul Petru Garciu. „Într-o redacţie de ştiri online se lucrează la viteză, iar jurnaliştii trebuie să scrie repede, corect şi echidistant”, i-a răspuns Dumitru Ciorici. Totuși, majoritatea studenţilor au respectat deadline-ul, iar Dumitru a creat şi un top al celor mai rapizi studenţi, unde s-au regăsit Lia Ciutac, Liliana Croitor şi Irina Guşan.

La finalul cursului, Dumitru Ciorici le-a explicat studenţilor cum se face cel mai bun video pentru web, cum se scrie cea mai bună ştire şi cum se fac cele mai bune imagini. El a ţinut să menţioneze că tot conţinutul ce apare pe o platformă online trebuie să corespundă celor mai noi criterii în domeniu, iar jurnaliştii trebuie să se perfecţioneze mereu şi să înveţe noile tehnologii informaţionale. „Succesul unui site de ştiri constă din câteva elemente de bază: conţinut interesant, veridic şi viteză maximă”, a conchis Dumitru Ciorici.

Iar pentru ca studenții să se convingă pe viu de adevărul acestor vorbe, Dumitru i-a invitat în vizită la portalul de ştiri Agora. Tinerii au rămas impresionaţi de noile tehnologii, au discutat cu angajaţii şi reporterii site-ului şi au testat pupitrul unui studiou adevărat. Iar pe finalul vizitei, dar și al cursului, unii studenţi s-au delectat, jucând o partidă de ping-pong la redacția Agora.

Acest site folosește cookies

Am înțeles