Jurnalismul pe teme politice și de afaceri externe, un curs care te ajută să „decodezi” politicul și să contracarezi propaganda

Jurnalismul pe teme politice și de afaceri externe, un curs care te ajută să „decodezi” politicul și să contracarezi propaganda

Știrile și reportajele politice se numără printre cele mai importante produse oferite consumatorilor de media. Interesul față de politica internă și cea externă este unul sporit, fapt confirmat atât de numeroasele subiecte de acest gen abordate în buletinele informative și talk-show-uri, cât și de natura discuțiilor cotidiene dintre cetățeni. Ce se întâmplă pe eșichierul politic din Republica Moldova? Care este natura relațiilor dintre țara noastră și Uniunea Europeană? Din ce surse se documentează un/o jurnalist/-ă pentru a informa corect populația? Ce sunt manipularea și propaganda politică? Sunt doar câteva dintre temele discutate în cadrul cursului online „Jurnalism pe teme politice și de afaceri externe”, predat în acest an la ȘSAJ de Mădălin Necșuțu, corespondent pentru „Balkan Insight” și redactor-șef la „Evenimentul zilei”.

Cursul a început cu o inițiere în jurnalismul pe teme politice și de afaceri externe. Studenții/-tele au aflat care sunt caracteristicele de bază ale sistemului politic, cum se construiește un mesaj politic și cum jurnaliștii/-stele pot comunica eficient cu serviciile de presă ale structurilor politice din țară și de peste hotare. Discuțiile au continuat cu subiecte legate de scrierea corectă a unui pitch și a unei știri, de la alegerea temei, unghiul de abordare, formarea echipelor de lucru până la publicarea materialelor, promovarea și evaluarea lor.

Cursul a reflectat, de asemenea, jurnalismul politic european. Viitorii/-arele specialiști/-ste au fost familiarizați/-te cu activitatea, istoria și valorile Uniunii Europene, aflând, totodată, cum această structură rezistă de circa șapte decenii, în ciuda crizelor tot mai dese. Jurnalistul român Mădălin Necșuțu i-a/le-a ajutat pe cursanți/-te să însușească noțiuni de bază despre ce înseamnă să faci anchete jurnalistice, să scrii analize politice, să te documentezi pentru un interviu și cum să faci un material echilibrat cu opinii diverse.

La final, participanții/-tele la curs, dintre care șapte din afara ȘSAJ, inclusiv două reprezentate ale diasporei, au învățat despre tehnicile dezinformării pe timp de pandemie, au analizat o serie de articole devenite virale pe Social Media de la izbucnirea infecției cu COVID-19, încercând să depisteze cazuri de fals informațional și de încălcare a Codului deontologic al jurnalistului. Cele mai reușite materiale sunt publicate pe site-ul Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md.

Acest site folosește cookies

Am înțeles