Jurnalismul de mediu: explorăm lumea înconjurătoare și responsabilizăm cititorii

Jurnalismul de mediu: explorăm lumea înconjurătoare și responsabilizăm  cititorii

Ultima săptămână din luna martie a adus la ȘSAJ cursul de Jurnalism de mediu. Timp de cinci zile studenții au analizat reportaje TV pe teme de ecologie, au lucrat la identificarea subiectelor, au citit legi și regulamente, au studiat site-urile instituțiilor publice și ale ONG-urilor de profil și, bineînțeles, au scris câteva articole. Împreună cu discipolii Școlii a lucrat Lilia Curchi, redactor-coordonator la revista „Natura” și directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Pentru a-i iniția pe studenți în domeniul ecologiei și pentru a-i ajuta să scrie corect despre mediul înconjurător, instructoarea a organizat două vizite de lucru. Prima destinație a fost Ministerul Mediului. Cu Victor Morgoci, viceministru al Mediului, tinerii au discutat despre cele mai grave probleme din domeniu, au aflat ce măsuri întreprinde ministerul pentru soluționarea acestora și au întrebat ce se întâmplă cu Hidrocentrala de la Novodnestrovsk. Următoarea vizită a fost efectuată la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Mihail Roibu, directorul instituției, a vorbit cu studenții despre monitorizarea fenomenelor naturii. Tinerii au fost interesați să afle mai multe detalii despre schimbările climaterice și felul în care ne vor influența acestea pe viitor.

Printre alți experți relevanți din domeniu, cu care studenții ŞSAJ s-au întâlnit pe durata cursului, se numără Iuliana Cantaragiu, manager de proiecte la Centrul Național de Mediu. Ea le-a vorbit viitorilor jurnaliști despre importanța reflectării de către mass-media a subiectelor de mediu. Iar de la Silvia Ursul, responsabilă pentru proiecte și comunicare din cadrul Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, tinerii au aflat care sunt greșelile pe care le fac jurnaliștii atunci când abordează subiecte de mediu.

În cele cinci zile de curs, studenții au realizat trei lucrări practice - o știre, un articol și un infografic. La final, Lilia Curchi le-a recomandat să fie foarte atenți la detalii atunci când scriu despre mediu. „Documentați-vă și verificați orice informație”, a spus ea.

Luni, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism începe cursul Jurnalismul social.

Acest site folosește cookies

Am înțeles