Etica și diversitatea în mass-media: învățăm să fim echidistanți, obiectivi și corecți

Etica și diversitatea în mass-media: învățăm să fim echidistanți, obiectivi și corecți

Codurile deontologice: ce conțin, cine le adoptă, cine le respectă, cine le impune? „Câinele de pază al presei”; adevăr, dezinformare, manipulare, știri false; viață privată vs. interes public; diversitate și stereotipuri; etica jurnalistică și noile tehnologii; confidențialitatea și protecția surselor – aceste și alte subiecte au fost abordate la cursul „Etica și diversitatea în mass-media”, ținut la ȘSAJ de Nadine Gogu, directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

Cursul are drept scop familiarizarea studenților cu provocările etice iminente în munca de jurnalist și pune accentul pe dezvoltarea gândirii critice. Pentru a soluționa dilemele de diversitate și cele de deontologie, viitorii jurnaliști s-au înarmat cu Codul deontologic al jurnalistului. Apoi, organizați în grupuri de discuție, au realizat, împreună cu instructoarea, studii de caz, au analizat materiale video și articole scrise, încercând să identifice cazuri de încălcare a eticii jurnalistice, înregistrate în mass-media autohtone.

În opinia lui Nadine Gogu, acest curs este o adevărată provocare pentru mulți studenți. „Nu dezbatem doar principii etice și deontologice, ci și ne punem în pielea victimelor lipsei de profesionalism a jurnaliștilor, simulăm diverse situații, analizând cazuri de conflicte de interes, provocăm discuții în contradictoriu”, ne-a spus instructoarea.

Totodată, directoarea CJI remarcă un interes sporit al studenților ȘSAJ față de regulile și standardele etice și profesionale. „Este de înțeles acest fapt, în situația în care avem parte de tot mai multe programe de educație media, realizate de societatea civilă. Oamenii au început a gândi critic și acesta este un semn bun, inclusiv pentru presă. Or, gândirea critică din partea consumatorilor de media ar trebui să-i stimuleze pe colegii de breaslă să devină mai buni, mai profesioniști”, a conchis Nadine Gogu.

Și pentru că în cadrul formării jurnalistice se discută mult despre diversitate, studenții au avut ocazia de a discuta și cu Angelica Frolov, coordonatoare de program GenderDoc-M, despre comunitatea LGBT, discriminarea pe criterii de orientare sexuală și despre reflectarea diversității în mass-media. Ea a menționat că fiecare persoană, fiecare cetățean trebuie să aibă drepturi egale, indiferent de apartenența sa politică, socială, economică, culturală sau sexuală. „Nimeni nu are dreptul să discrimineze sau să umilească persoanele care au alte viziuni, păreri sau idei”, a mai spus A. Frolov.

În prezent, la ȘSAJ se desfășoară cursul Jurnalismul Radio.

Acest site folosește cookies

Am înțeles