Jurnalismul social, curs care ne învață cum să scriem despre oameni și problemele lor

Jurnalismul social, curs care ne învață cum să scriem despre oameni și problemele lor

Problemele sociale ne înconjoară peste tot. Buletinele de știri ne transmit zilnic știri și reportaje despre nivelul scăzut de trai al populației, creșterea continuă a prețurilor, a nivelului de sărăcie și a șomajului, lipsa locurilor de muncă, nivelul ridicat al corupției, calitatea proastă a drumurilor, ambuteiajele infernale și multe altele. Cum să scriem despre oameni și problemele lor de zi cu zi? Cum să le transmitem informația într-o manieră clară, simplă și, totodată, complexă? Despre asta discipolii Școlii au discutat în cadrul celui de-al doilea curs din Modulul 07: Jurnalismul specializat - „Jurnalism pe teme sociale”. Cu studenți a lucrat Elena Cioina, manager media Platforma E-sănătate.md.

Cursul a durat trei zile. După o scurtă introducere teoretică despre particularitățile jurnalismului social, studenții au analizat specificul muncii unui reporter care scrie despre oameni și problemele lor. Jurnaliștii în devenire au mai discutat despre impactul materialelor sociale și au învățat cum să abordeze corect subiectele sensibile. „Jurnalistul enunță o problemă, ajută să găsească soluții, atrage atenția publicului și a autorităților competente”, a menționat instructoarea cursului.

Deoarece subiectul pandemiei Covid-19 este unul dintre cele mai urmărite și actuale teme, care nu dispare din jurnalele de știri de mai bine de doi ani, studenții Școlii de Jurnalism din Moldova l-au avut ca invitat la curs pe Nicolae Furtună, șef Direcția prevenirea și controlul bolilor transmisibile din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Expertul a discutat cu discipolii despre situația epidemiologică din Republica Moldova și din regiune, au analizat împreună motivele nivelului scăzut de vaccinare, mai ales, în rândul adolescenților, au notat greșelile pe care le fac jurnaliștii atunci când scriu despre infecția cu SARS-CoV2 și au vorbit despre impactul dezinformării și a știrilor false. „Informați-vă întotdeauna doar din sursele oficiale”, a conchis invitatul.

La discuții au participat, în format online, și câțiva jurnaliști din diverse redacții de presă din țară.

Acest site folosește cookies

Am înțeles