Jurnalismul TV - curs care ne învață despre importanța muncii de echipă

Jurnalismul TV - curs care ne învață despre importanța muncii de echipă

Cameră, trepied, lavalieră, panoramă, detaliu, timeline, burtieră, focusare, emițător, receptor, canal de transmitere, time-code, ritmul de montaj, alternanța cadrelor - sunt doar câteva noțiuni care au stat la baza unuia dintre cele mai complicate, dar și cele mai interesante module de la ȘSAJ: VIDEO. Echipați cu tehnică necesară studenții au deprins diverse metode de filmare și editare video, au testat munca de echipă, fiind și reporteri, și cameramani și, la final de curs, au realizat propriile reportaje TV. Cei care le-au ghidat pașii în lumea televiziunii au fost instructorii Andrei Captarenco, Viorica Tataru și Dorin Scobioală.

Primul curs înregistrat în Modulul 04: VIDEO a fost Filmarea și editarea video. Abilități tehnice de lucru cu echipamentul TV. Scopul acestuia a fost familiarizarea studenților cu echipamentul folosit în timpul filmărilor. Ghidați de jurnaliștii Andrei Captarenco și Viorica Tataru, discipolii au aflat cum se setează corect o cameră video, cum și de ce se folosește trepiedul în timpul filmărilor și au testat, prin diverse exerciții practice, elemente specifice precum: focusarea, filmarea în contra jur, prim plan, gros plan, planul panoramă etc. După ce au memorat toate sfaturile și instrucțiunile trainerilor, a urmat partea de editare video.

Intro, beta, sincron, stand-up, dress-cod - despre asta au discutat studenții în cadrul celui de-al doilea curs din Modulul 04: VIDEO - Jurnalismul TV. Instructorul cursului - Dorin Scobioală, fondator și director al Casei de producție „CAT Studio”, corespondent în Republica Moldova pentru Reuters, Antena 1 și Antena 3, a dezvăluit discipolilor Școlii mai multe secrete din spatele camerelor de luat vederi. Acesta a vorbit cu studenții despre importanța respectării unui dress-cod și a punctat regulile unui stand-up reușit. Studenții au mai aflat cum să-și adapteze stilul de filmare în funcție de subiect, situație, locație și audiență și au înțeles care sunt avantajele, dar și riscurile unei transmisiuni în direct.

Și pentru că la Școală accentul este pus pe lucrul practic, cursanții au avut de realizat câte un reportaj TV.  După o analiză minuțioasă a materialelor jurnalistice, instructorul a ținut să sublinieze în ce cazuri putem filma cu camera ascunsă, care sunt normele legale de obținere și difuzare a informației, dar și ce greșeli trebuie evitate în televiziune. „Într-un material jurnalistic nu trebuie să existe întrebări fără răspunsuri. Scrieți simplu, clar, pe înțelesul bunicii”, a menționat la finalul cursului Dorin Scobioală.

Studenții au recunoscut că anume la acest curs au înțeles de ce și cât de importantă este munca de echipă. „În televiziune echipa este esențială. Am învățat să discutăm și să ne înțelegem din priviri”, a concluzionat studenta Diana Lvovschi.

Acest site folosește cookies

Am înțeles