La ȘSAJ, jurnalismul se deprinde pe teren, învățând cum se scrie o știre

La ȘSAJ, jurnalismul se deprinde pe teren, învățând cum se scrie o știre

Ce este știrea și la ce întrebări trebuie să răspundă aceasta? Cum redactăm o știre și cum cităm sursele? Ce trebuie să facă un/o reporter/ă pentru ca știrea să aibă dreptul la viață? Ce sunt obiectivitatea, imparțialitatea și echidistanța în munca de jurnalist? Sunt doar câteva dintre întrebările care au stat la baza unuia dintre cele mai importante cursuri desfășurate la ȘSAJ – „Știrea”. Cea care i-a ajutat pe studenți să descopere secretele meseriei de știrist/ă a fost Diana Răilean, jurnalistă la Radio Europa Liberă, absolventă a Școlii, promoția 2009.

Cursul a început cu informații de bază despre știre și rolul ei în meseria de jurnalist. Tinerii/-rele au aflat că, deși este informație pură, al cărei element central îl reprezintă faptele, nu orice gen de informație poate fi o știre. Aceasta trebuie să răspundă la câteva întrebări esențiale: cine? ce? unde? când? cum? de ce? „Fără aceste răspunsuri și fără noutate, nu putem vorbi despre o știre completă”, a menționat instructoarea.

S-a discutat, de asemenea, despre părțile componente ale unei știri: lead-ul, corpul și finalul, precum și formularea titlurilor. Un alt subiect a fost sursele și citarea lor, reflectarea obiectivă, imparțială și echidistantă a realității. Studenții/-tele au învățat să facă deosebirea dintre sursele credibile și cele îndoielnice, sursele permanente, ocazionale și anonime, dintre citarea directă și cea indirectă. Și asta pentru că „o știre trebuie să fie actuală, credibilă și să prezinte interes pentru public”, a mai adăugat D. Răilean.

Totodată, cursanții/-tele au văzut ce înseamnă munca pe teren, au lucrat cu textele comunicatelor de presă, au realizat mai multe știri, aplicând regula celui de-al doilea ochi în jurnalism, iar în ultima zi a cursului, au mers în vizită la Radio Europa Liberă, unde au discutat cu reporterii/-rele, au fost în pielea unui/unei prezentator/-toare radio și și-au auzit vocile înregistrate.    

Studenții/-tele au apreciat în mod deosebit caracterul practic al acestui curs. „A fost un curs interactiv, dinamic, am învățat lucruri fără de care nu am ști acum să scriem o știre”, ne-a mărturisit Aina Rozîpalivanov. Colega ei, Natalia Pîslaru, a ținut să ne spună și ea câteva cuvinte: „Pentru jurnaliștii începători, cursul oferă conținut clar și bine structurat. Am actualizat cunoștințe, am explorat jurnalismul dintr-o perspectivă inovatoare, dar, cel mai important, am cunoscut îndeaproape jurnaliști recunoscuți în spațiul mediatic drept experți. Formatul ȘSAJ te motivează să «crești» și să perseverezi”.

Acest site folosește cookies

Am înțeles