Larisa Turea: „Câtă cultură, atâta libertate”
Cultura, viața socială și cea de divertisment sunt componente indispensabile în viața unui om. Datele unui studiu realizat în anul 2014 de către Biroul Național de Statistică, cu suportul PNUD, arată că doar 0,4% din populația țării merge la cinematograf, iar 0,1% dintre conaționalii noștri merg la teatru sau concerte. Cum putem să schimbăm noi, jurnaliștii, percepția oamenilor despre cultură și cum să scriem despre un domeniu important al civilizației umane? Despre asta, dar și despre rolul jurnalismului cultural în Republica Moldova studenții Școlii au discutat în cadrul unui alt curs ținut în premieră în acest an academic - „Jurnalism pe teme de cultură și artă”. Cea care a ghidat pașii discipolilor pe tărâmul valorilor cultural - artistice a fost Larisa Turea, jurnalistă, critic de teatru și cinema, membră a Consiliului Audiovizual.
Rolul culturii în formarea personalității, mesajul și percepția artistică, calitatea vieții și audiența mass-mediei culturale au fost câteva dintre subiectele discutate și analizate în cadrul cursului. Acesta a debutat pe 24 februarie 2022, exact în ziua în care cuvântul război a devenit unul uzual pentru mulți dintre noi. Din acest motiv, cursul a fost pus pe pauză și reluat în zilele de 10 și 11 mai.
În cele 15 ore dedicate cursului, discipolii Școlii au discutat cu Larisa Turea despre muzee și rolul lor în promovarea mesajului artistic și al identității naționale; au vorbit despre teatru și cinematografie ca fenomene sociale; au notat tipologia presei culturale; au analizat caracterul documentar; genuri comune ale presei culturale și de informație. Un rol important a fost acordat discuțiilor privind pericolul stereotipizării, depășirea limitelor, psihologia mulțimilor și nonviolență.
În cele trei zile de curs studenții au vizitat Muzeul Național de Artă al Moldovei, au mers la câteva dintre spectacolele Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, iar la final de curs au scris câte o cronică despre cele vizionate sau citite.
„I-am îndrăgit”, a spus instructoarea. „Vin din diferite profesii și medii sociale, oarecum completându-se. Sper să se spulbere frica sufocantă de război, să revenim la normalitate și să-i revăd, să citesc textele acestor tineri minunați și determinați să scrie, să se afirme”, a conchis la finalul cursului Larisa Turea.
Unii dintre cursanții Școlii spun că acest curs a fost unul dintre cele mai neobișnuite de până acum. Anume în cadrul acestuia studenta Tatiana Cazacu a mers pentru prima dată la teatru. Ea recunoaște că un jurnalist trebuie să se dezvolte nu doar pe plan profesional, dar și pe cel spiritual. „Cursul m-a inspirat să merg la expoziții, teatre și să citesc cărți”, a mai spus Tatiana. De aceeași părere este și Veronica Țurcanu, care spune că acest curs „deschide o ușă tare importantă asupra sensibilității omului care scrie și te face să înțelegi că fără un background, fără cărți, expunere la artă și cultură e greu să ai o opinie care contează”, iar colega lor, Viorica Ataman, s-a arătat inspirată și decisă să scrie despre cultură. „Probabil este timpul propice să scriem despre ceea ce ne place şi despre ceea ce ne dorim. Poate aşa ajungem la perfecțiunea frazei şi a textului”, a subliniat studenta Școlii.