Liliana Nicolae: „Oamenii au nevoie de povești spuse pe îndelete”

Liliana Nicolae: „Oamenii au nevoie de povești spuse pe îndelete”

Reportajul scris dispare sau se transformă? Cum și de ce? Ce contează mai mult într-un reportaj: forma sau conținutul? Poate detaliile, emoționalul sau senzaționalul? Cum să scriem simplu, pe înțelesul celui mai bun prieten, dar în același timp, complet și armonios? Cum să ieșim din tiparele jurnalistice și să fim diferiți de alți reporteri? Aceste întrebări au stat la baza unui meetup, organizat de Școala de Studii Avansate în Jurnalism pe data de 11 noiembrie.  Mai mulți jurnaliști din presa scrisă, online, radio și TV din Chișinău au participat la o discuție informală cu Liliana Nicolae, fostă jurnalistă BBC România, în prezent, jurnalistă la Radio Europe FM din București și instructoarea cursului „Documentarul radio” la ȘSAJ.

Cu o experiență de aproape 30 de ani în jurnalism, câștigătoare a mai multor premii pentru reportajele sale și autoarea a două cărți de reportaje, Liliana Nicolae a discutat cu mai mulți jurnaliști din Republica Moldova despre transformările prin care trece astăzi clasicul gen jurnalistic - reportajul. Potrivit ei, ritmul în presă s-a schimbat mult în ultimii 30 de ani. Suntem tot mai grăbiți și tot mai departe de realitate, iar mulți reporteri nu mai merg pe terenCu toate acestea, „reportajul este tocmai genul de jurnalism care se face doar pe teren și nu în redacție”, a subliniat jurnalista de la București.

Prezentă la eveniment, Lilia Carauș-Țurcanu, reporteră la TVR Moldova, a fost interesată să afle de la invitată cum trebuie să se reinventeze jurnaliștii, cum și unde  să caute subiecte interesante și cum să scrie de fiecare dată diferit? „E o capcană a meseriei, iar o rețetă ca la carte nu există”, a răspuns Liliana Nicolae. „Totul ține de creativitatea și imaginația reporterului. Ca să reziști pe piață trebuie să fii diferit de colegii tăi de breaslă. Trebuie să ai mereu ochii deschiși și să vezi subiectele care par, la prima vedere, banale. Marele avantaj al reportajului este faptul că anume acest gen jurnalistic este reținut mult mai ușor de public. Reportajul trebuie să fie despre oameni și cu oameni. De-a lungul activității mele am înțeles că oamenii au nevoie de povești spuse pe îndelete. Și, cel mai important, nu toți trebuie să facă reportaje. Cu toate acestea, nu cred că există vreun jurnalist care nu poate face reportaje”, a mai adăugat jurnalista din România.

În ce constă marea provocare și schimbarea prin care trece astăzi reportajul? - a fost o altă întrebare care a stârnit curiozitatea participanților la discuții. „Transformarea a venit o dată cu pandemia și a felului cum sunt construite redacțiile. În jurnalism trebuie să te adaptezi mereu. Terenul este marele farmec al acestei meserii și sper să revenim la modul clasic de a face reportajele, iar în pandemie tot ce contează e grija de propria sănătate”, a reiterat invitata.

Jurnalista de la Radio Europa FM a mai spus că în ultimii ani s-au modificat și criteriile reportajului. „S-au schimbat subiectele, unghiurile de abordare și oamenii. Trebuie să învățăm să gândim subiectele, nu doar să le scriem. Asta le spun și studenților de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism”, a menționat Liliana Nicolae.

Este jurnalista care adaugă multă culoare fiecărui reportaj pe care îl scrie. E o profesionistă. E cea care te marchează prin fiecare material audio și te transpune în istoria poveștii sale prin real și emoțional”, a spus la finalul discuțiilor Liliana Chisari, psihologă și absolventă a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, promoția 2016-2017.

O altă participantă la discuții - Lilia Carauș-Țurcanu - reporteră la TVR Moldova, și ea absolventa ȘSAJ, promoția 2012-2013, a spus că reportajul este unul din genurile jurnalistice care o pasionează, iar tema discutată la meetup a fost una prețioasă și utilă pentru jurnaliști. „M-a bucurat sa mi se confirme faptul că, în ciuda timpurilor pe care le traversăm și a progresului tehnologic, genurile jurnalistice clasice nu vor muri niciodată. Ele țin cont de schimbările care se produc, se adaptează tendințelor, dar, totodată, rămân mereu un reper la care revenim cu drag, iar și iar. În cadrul discuției, mi s-a confirmat încă o dată, că oamenii sunt sețoși să cunoască povești, să descopere alți oameni și să se lase inspirați de cei care au avut curajul să-și deschidă inima și să devină protagoniști ai reportajelor TV, radio sau de presă scrisă. Așa că, reportajul sigur nu moare, el se transformă”, a mai spus Lilia.

Meetup-ul cu Liliana Nicolae este primul din seria de întâlniri informale cu participarea jurnaliștilor din Republica Moldova și studenților ȘSAJ, organizate de Școală în anul academic 2021-2022. Aceste tipuri de evenimente au ca scop fortificarea comunității de jurnaliști și crearea de legături profesionale. În cadrul lor, participanții au ocazia să cunoască noi abordări, platforme, instrumente de lucru specifice profesiei, datorită cărora conținutul materialelor jurnalistice să se îmbunătățească, iar publicațiile media să fie durabile. 

Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Acest site folosește cookies

Am înțeles