Luminița Toma: Jurnal de redacție #1, internship în România
Luminița Toma, absolventa ȘJM și George Sîrbu, jurnalist HotNews
Absolventa Școlii de Jurnalism Luminița Toma, care are un stagiu de practică în redacția HotNews din România, ne-a trimis primul Jurnal de redacție. Ne-am bucurat că Luminița s-a integrat cu succes și a scris mai multe materiale care au fost și publicate. Stagiul de practică are loc în cadrul programului de internshipuri lansat de Școala de Jurnalism din Moldova, pentru prima dată anul acesta pentru absolvenții săi, cu susținerea Ambasadei SUA. Luminița se va afla în redacția HotNews timp de o lună.
Jurnal de redacție #1
5 octombrie. A fost, probabil, una din cele mai productive zile. Am scris și prima mea știre pentru HotNews, despre lipsa forței de muncă pe piața din România și câți bani pierde țara vecină din această cauză.
Am reușit să dau spre publicare alte două știri: despre campania electorala din Polonia și despre numărul persoanelor dispărute din Ucraina, de la începutul războiului. Faptul că știu limbile rusă și engleză îmi este de mare ajutor în adaptarea conținuturilor externe.
6 octombrie. A fost o zi plină de emoții plăcute, așa cum, mai mult decât cu texte, am interacționat cu oameni din redacția Hotnews și din afara ei. Am văzut toate birourile redacției și, spre surprinderea mea, am constatat că aici se produce conținut video și audio, disponibil pe Youtube. Fiind foarte deschis și prietenos, am pus la punct împreună cu editorul audio/video Adi Iacob un VOX cu studenți basarabeni, în pragul alegerilor locale din Moldova. Ideea a apărut de îndată ce ne gândeam ce aș putea face eu în format video. [VOX înseamnă un produs media care conține părerile oamenilor simpli la anumite evenimente, probleme din societate etc.] Mai apoi, a trebuit să găsesc mai mulți studenți din Republica Moldova, care învață la București, pentru a realiza VOX-ul. În discuția cu Gabriel Bejan, senior editor, coordonator colaboratori HotNews, despre unghiul de abordare posibil, am stabilit că mai mult decât răspunsul la banala întrebare: "Veți merge sau nu acasă să votați la alegerile locale?", să aflăm de la studenții moldoveni de aici ce cred despre direcția de dezvoltare a localităților din care vin și despre calitatea deciziilor administrațiilor locale. Sunt încă în cautare de studenți, întrucât vom publica materialul pe final de octombrie.
9 octombrie. Pentru Republica Moldova nu e mare noutate retorica propagandistică a Moscovei. La București, e un subiect de interes. Azi, la Hotnews, încheg felul în care principalele voci ale mașinăriei de propagandă rusească au ales să reflecte evenimentele din Israel și Fâșia Gaza.
10 octombrie. Azi am învățat din feedback-ul primit de la redactora-șefă, Clarice Dinu: să încerc, dincolo de rapiditatea scrierii și adaptării unui material, să dau în titlu esența știrii, dincolo de aparențe. Era vorba despre atacul Hamas asupra Israelului, avut loc chiar de ziua de naștere a lui Vladimir Putin, ceea ce am și dat în titlu. Esența materialului era, de fapt, ideea că Federația Rusă are doar de câștigat de pe urma războaielor de peste tot în lume, întrucât distrage atenția Occidentului de la războiul din Ucraina și subțiază suportul financiar venit din afară pentru armata ucraineană.
În paralel, am fost martoră la cum cooperează jurnaliștii și redacțiile între ele pentru a acoperi sincopele de comunicare ale autorităților române când au justificat anularea discursului lui Zelenski în Parlament, la prima lui vizită în România, de la începutul războiului. În redacție, se râdea, spunându-se că s-ar fi speriat de senatoarea Diana Șoșoacă. Am îndraznit să spun că luptă împotriva lui Putin și n-ar avea de ce să-i fie frică de Șoșoacă. Apoi colegii mă citau: "vorba Luminiței".
11 octombrie. Azi lucrez împreună cu colega mea, Andra Mureșan, la un material despre disponibilitatea fotoliilor ginecologice pentru femeile supraponderale și/sau cu dizabilități în instituțiile medicale din România și din Republica Moldova. Ideea a pornit de la premisa că Republica Moldova ar sta mai bine la acest capitol. Am trimis, cu această ocazie, prima solicitare de informație din activitatea mea de jurnalist. Este adresată Ministerului Sănătății din țara noastră. Vreau să aflu ce au făcut autoritățile din Sănătate pentru a asigura dreptul acestor femei la sănătatea reproductivă. Am învățat cum se scrie o scrisoare oficială de solicitare de informații la cursul Dreptul Mass Media al Școlii de Jurnalism. În paralel, am luat legătura cu UNFPA Moldova pentru a afla despre proiectele lor pe acest segment. Tot azi, am scris și una din cele mai comentate știri din ultima perioadă. O găsiți aici.
Luminița Toma, absolventa Școlii de Jurnalism din Moldova, promoția a 17-a
București, 2023