Luminița Toma: Jurnal de redacție #2, internship în România

Luminița Toma: Jurnal de redacție #2, internship în România

A fost o săptămână încărcată de greul știrilor internaționale și al analizelor jurnalistice legate de evenimentele din Orientul Mijlociu. Pentru mine, jurnalistă începătoare, a fost, în schimb, ocazia perfectă de a studia și a înțelege mai bine contextul regional, dar și de a cunoaște și alte surse de informație.

Jurnal de redacție #2

„Mortul și mireasa” ori despre cum însăilăm pânza informațională la Hotnews 

12 octombrie. Scriind despre țările care au pierdut cele mai multe vieți, în ceea ce lumea va numi drept cea mai gravă masacrare a evreilor într-o singură zi de la Holocaust, am descoperit o hartă, până atunci nebănuită, a diferitelor naționalități care și-au găsit un rost muncind în Israel. Nu am știut că Thailanda avea o comunitate de zeci de mii de conaționali în Israel, prin urmare, înregistrând al doilea cel mai mare număr de oameni uciși în sângerosul atac al Hamas, din 7 octombrie.

Chiar dacă de mult mai puțin interes pentru mine, subiectul despre Căpitanul Tom, veteranul devenit erou în Marea Britanie, în timpul pandemiei, și a cărui moștenire s-ar consuma pentru capriciile urmașilor, mai mult decât pentru caritate, mi-a fost încredințat ca o lecție. Una a capacității de a alterna temele macabre, cu unele jucăușe, ușoare - după o metodă știută, crudă și cinică după părerea mea. Aceea de a comuta temele „mortului și miresei” dacă vreți, cu scopul de a plăti tribut echilibrului și în știri, ca în toate pe lumea asta.

13 octombrie. Mi-a plăcut deosebit de mult să aflu și să scriu despre regulile care trebuie respectate chiar și la război. Cu principiul fundamental că „civilii nu trebuie să reprezinte ținte” ale atacurilor, legea umanitară internațională impune regulile pe care combatanții sunt obligați să le respecte, norme a căror aplicabilitate se extinde și asupra conflictului armat dintre Israel și Fâșia Gaza. Chiar dacă, în acest moment, procesul ambelor părți se desfășoară în mințile opiniei publice mondiale, la final de război, dincolo de percepții, credințe și alianțe, relevante vor fi doar normele internaționale care reglementează aceste conflicte.

16 octombrie. Cu timiditate am dat textul, bazat pe o analiză Reuters, despre datoria globală record și posibilitatea unei noi crize economice mondiale. Sunt primele tentative de a înțelege subiecte legate de economie și a le modela de o manieră inteligibilă pentru public, dar și un motiv în plus de satisfacție profesională.

17 octombrie. Revenind la „mireasă”, am scris și despre restricția („gag order”) impusă fostului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, care candidează la aceeași funcție și în 2024, de a spune chiar tot ce îi trece prin cap în legătură cu unul dintre procesele în care este vizat. De această dată, este vorba despre unul care ține de alegerile federale din 2020.

18 octombrie. Recunosc că dincolo de importanța faptelor și a evenimentelor propriu-zise, în această săptămână mi-am rezervat timp pentru a analiza materiale de context, unele care mi-au dat o înțelegere mai bună a condițiilor pe fundalul cărora s-au derulat evenimentele de impact. Unul dintre acestea a ținut de anularea vizitei președintelui american, Joe Biden, în Iordania, fapt explicat de dinamica complicată a relațiilor dintre Israel și Iordania, una cu impact asupra întregii regiuni.

De la colegii de redacție, încerc să deprind rapiditatea procesării calitative a informației, să-mi cultiv deprinderea de a surprinde esența și evenimentele cu adevărat importante din întreg puhoiul informațional și, nu mai puțin important, să învăț a da cele mai potrivite titluri materialelor mele. Învăț!

Absolventa Școlii de Jurnalism Luminița Toma se află timp de o lună la un stagiu de practică în redacția HotNews din România. Acest lucru a fost posibil în cadrul programului de internshipuri, lansat pentru prima data de Școala de Jurnalism din Moldova pentru absolvenții săi, cu susținerea Ambasadei SUA.

 

Acest site folosește cookies

Am înțeles