Luminița Toma: Jurnal de redacție #3, internship în România

Luminița Toma: Jurnal de redacție #3, internship în România

"Experiența de a filma în cadrul cursurilor de la Școala de Jurnalism, fără exagerare, mi-a fost de mare folos în această săptămână. De foarte mult ori am pomenit învățămintele de la cursul de Video al Vioricăi Tătaru și al lui Andrei Captarenco, dar, mai ales, de la cursul Mobile Journalism predat de Liuba Șevciuc."

 

Jurnal de redacție #3

Ultima săptămână la HotNews - una plină de emoții și învățăminte. A fost una de autogestiune, de emoții și impredictibilitate. Am avut două sarcini majore: cea de a realiza VOX-ul cu studenți basarabeni în pragul alegerilor locale din Republica Moldova și cea de a duce la bun sfârșit materialul despre disponibilitatea fotoliilor ginecologice adaptate fetelor și femeilor cu nevoi speciale din România și Moldova.

Pentru cea de-a două sarcină, am trimis recent prima mea solicitare de informație către Ministerul Sănătății de la Chișinău. Mare mi-a fost bucuria să primesc un răspuns elaborat, de substanță de la autoritățile noastre din Sănătate, în mai puțin de două săptămâni. În paralel, mi-am luat timpul necesar pentru a documenta subiectul condițiilor pentru asigurarea sănătății sexual-reproducive a fetelor și femeilor supraponderale, și cu dizabilități din țara noastră. Am căutat să văd felul în care a fost reflectată tema în presa de la noi, să găsesc studii referitoare la acest subiect. De asemenea, să identific instituțiile, dar și jurnaliștii care și-au asumat această nișă tematică până acum.

Am avut plăcerea de a discuta cu Rodica Comandant, expertă în domeniile sănătății sexuale și reproductive, egalității de gen și coordonatoarea Centrului de Instruire în domeniul sănătății reproductive, despre proiectele pe care le desfășoară. Am vorbit despre tendințele de abordare a acestui subiect de către autorități și alte instituții responsabile, atitudini discriminatorii, precum și soluții pe termen lung pentru problemele majore cu care se confruntă femeile cu dizabilități când vine vorba de accesul la servicii de sănătate și integrare în toate sferele vieții publice.

De asemenea, am discutat și cu reprezentanți ai UNFPA din Republica Moldova, în special, cu una dintre fostele absolvente ale Școlii de Jurnalism, Irina Lipcanu, comunicatoare UNFPA. De la ea, pe lângă susținerea camaraderească, am primit multe informații despre proiectele pe care ONU, în paralel cu Ministerul Sănătății, le-au desfășurat și continuă să facă acest lucru pentru a susține accesul nestingherit la sănătate reproductivă și planificare a familiei pentru persoanele cu dizabilități. Materialul totuși urmează a fi publicat mai târziu, întrucât aceleași date, referitoare la situația din România, au întârziat a fi expediate colegei mele Andra Mureșan. Împreună lucrăm la acest subiect.

Păi bine, provocarea cea mai mare în această săptămână a fost să găsesc studenți moldoveni la București, disponibili de a vorbi în fața camerei de luat vederi despre alegerile locale din țara noastră. În imposibilitatea de a aduna mai mulți vorbitori și a filma VOX-ul într-o singură zi, în fiecare zi a acestei săptămâni am filmat interacțiunile cu câte unul sau doi studenți, cu care reușeam să stabilim o oră și un loc accesibil pentru filmări. În acest proces, am fost ajutată de colegii mei de redacție de la HotNews: Adi Iacob și Ovidiu Popica. De la ei am învățat mai multe subtilități ale filmărilor în locuri aglomerate și ale filmărilor în general: de la felul în care poziționezi microfonul în raport cu sursa de zgomot, până la atenția fată de exprimarea vorbitorilor și reluarea unor părți, în cazul unor răspunsuri scurte, închise, care fură din cursivitatea răspunsurilor finale. Experiența de a fi filma în cadrul cursurilor de la Școala de Jurnalism, fără exagerare, mi-a fost de mare folos.

Încă port discuții persuasive cu alte câteva studente din Republica Moldova, pentru a le motiva să participe la acest VOX, pentru a echilibra materialul din perspectiva de gen. Spre surprinderea mea, băieții au fost mai receptivi și au venit în număr mai mare. Cu toate astea, cei câțiva tineri cetățeni cu drept de vot, din Moldova, cu care am avut ocazia de a discuta până acum, m-au încântat - pur și simplu - prin inteligență, bunătate, spirit civic și frumusețe deosebită. VOX-ul va fi publicat pe pagina de știri a HotNews, în ajunul alegerilor locale din 5 noiembrie, din Republica Moldova.

O altă activitate frumoasă din redacție a fost invitația colegului meu Victor Cozmei de a participa la o lecție, pe care el o susținuse și la Chișinău săptămână trecută pentru jurnaliștii moldoveni, la care urma să învăț crearea hărților interactive. Am reușit să facem împreună o hartă care ilustrează procesul de îmbătrânire din ultima decadă a populației Republicii Moldova. Drept sarcină, trebuie să caut persoane avizate de la noi, care ar putea să explice cauzele acestui proces îngrijorător pentru țara noastră. Materialul final i-l voi trimite lui Victor, în viitorul apropiat, după revenirea mea acasă.

Acest site folosește cookies

Am înțeles