Luminița Toma: Jurnal de redacție #4, internship în România

Luminița Toma: Jurnal de redacție #4, internship în România

Internshipul la HotNews - un prim pas categoric spre profesia de jurnalistă

Jurnal de redacție #4

Intershipul la HotNews mi-a lăsat un gust și o stare plăcută. Fără a avea pretenția de a fi mutat vreun munte din loc, am plecat din redacție mulțumită să fi realizat toate sarcinile jurnalistice pe care mi le-am propus și cu un acord de viitoare colaborări. A fost o adevărată provocare pentru mine saltul în domeniul jurnalismului. Dincolo de toate, intershipul la HotNews a reprezentat un prim pas categoric în vederea schimbului de activitate profesională pentru mine. O schimbare așteptată și care mă bucură nespus.

Am plecat cu o desagă de sfaturi profesionale utile de la colegii de redacție, de la detalii tehnice, însușite în cadrul filmărilor VOX-ului cu studenții basarabeni, dar și trainingului de întocmire a hărților interactive, până la subtilități de conduită jurnalistică sănătoasă și bune practici profesionale. Am câștigat, de asemenea, înțelegerea, cred eu utilă, a felului în care funcționează redacția Hotnews, ca ecosistem profesional. Într-un regim liberal, în care redacțiile luptă pentru interesul și atenția urmăritorilor, Hotnews își merită existența pe piața mediatică prin originalitate, persistență și tentativă de a răspunde nevoilor cititorilor lor, zi de zi. Un ritm alert, în care am încercat să mă încadrez prin propria cadență de învățăcel.

Deși mi-a fost destul de greu să-mi găsesc locul în redacția Hotnews, într-o perioadă relativ mică de timp, mă bucură faptul că pe durata activității mele am reușit să abordez în materialele jurnalistice pe care le-am realizat varii tematici economice, politice, dar și sociale. În acest sens, m-am bucurat de susținerea necondiționată a editorului HotNews Gabriel Bejan, cu care am purtat numeroase discuții - aș spune eu - formatoare pentru mine, ca jurnalistă în devenire. Exprimându-și speranța că experiența mea la HotNews îmi va fi una de folos în cariera mea jurnalistică, Gabriel vă comunică, în ceea ce mă privește, următoarele: "din perspectiva redacției, Luminița Toma a fost un câștig: a publicat știri și materiale proprii și a dat dovadă de perseverență în documentarea și redactarea articolelor. De asemenea, s-a integrat foarte bine în redacție și a colaborat cu colegii la materiale mai ample. În acest context aș menționa materialul video „Către Europa sau Rusia? - Alegerile locale din Republica Moldova, prin ochii studenților basarabeni la București”, realizat împreună cu colegii de la studioul nostru video, care a fost interesant și apreciat de publicul HotNews.ro".

La rându-mi, sper să fi deschis calea mai multor viitori jurnaliști, absolvenți ai Școlii, spre experiența lucrului într-o redacție "de afară". Recomand cu drag viitorilor absolvenți să-și dea șansa de a înota în alte ape, pentru a căpăta noi perspective - necesare spiritului jurnalistic veritabil.

Luminița Toma, absolventa Școlii de Jurnalism din Moldova, promoția a 17-a

Chișinău, 2023

 

Stagiul de practică al Luminiței Toma a avut loc în cadrul programului de internshipuri lansat de Școala de Jurnalism din Moldova, pentru prima dată anul acesta pentru absolvenții săi, cu susținerea Ambasadei SUA. Luminița s-a aflat în redacția HotNews timp de o lună. Le mulțumim jurnaliștilor de la HotNews că au fost receptivi din start și au acceptat fără ezitare, cu multă deschidere să ia un novice la un stagiu de practică.

Acest site folosește cookies

Am înțeles