Prima ediție a Clubului de Discuții de la ȘSAJ, dedicată jurnalismului pe teme de apărare și securitate

Prima ediție a Clubului de Discuții de la ȘSAJ, dedicată jurnalismului pe teme de apărare și securitate

Cum să ne comportăm în situații de criză? Cum ne dăm seama că suntem manipulați? În ce cazuri relatăm despre un eveniment și când renunțăm să o facem? Publicăm sau nu informații secrete? Divulgăm sau nu numele sursei? Sunt doar câteva dintre subiectele abordate la prima, din anul curent, ediție a Clubului de Discuții de la ȘSAJ. Invitatul nostru a fost analistul politic Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor din București.

Prezent la Chișinău în cadrul unui șir de evenimente de instruire, organizate de către Centrul de Informare și Documentare NATO în Republica Moldova, Iulian Chifu a ales să le vorbească studenților ȘSAJ la tema „Jurnalismul pe teme de apărare și securitate - reguli etice și deontologice pentru jurnaliștii începători”, după care a răspuns la întrebările lor. Profesorul Școlii de Studii Politice și Administrative din București a enumerat o serie de provocări ce apar în fața jurnaliștilor, atunci când aceștia abordează subiecte ce țin de apărarea și de securitatea națională. În opinia lui, principala problemă ce apare în fața unui reporter este accesul la informație și la surse. „Fiți foarte atenți atunci când cineva vă furnizează o informație. Pentru a nu cădea în capcanele manipulării, un jurnalist trebuie să fie mereu pregătit și documentat”, a spus invitatul.

„Publicăm sau nu informația și divulgăm sau nu numele sursei?”, este un alt subiect dezbătut în cadrul Clubului ȘSAJ. În acest sens, Iulian Chifu a ținut să sublinieze ideea că un jurnalist trebuie să cunoască foarte bine până unde și cât de mult poate valorifica o informație. Totodată, el le-a atras atenția studenților asupra faptului că un reporter ce realizează materiale pe probleme de securitate și apărare trebuie să știe cum să se comporte în situații de criză, să înțeleagă ce și cum filmează și când acesta poate sau nu poate relata despre un eveniment.  

La finalul întâlnirii, Iulian Chifu a spus că sporirea gradului de înțelegere, de către presa locală, a subiectelor de securitate și apărare este un element foarte important atât pentru reporteri, cât și pentru întreaga societate. Tocmai de aceea, este convins invitatul, atunci când lucrează cu o informație ce ține de securitatea statului sau cea globală, jurnaliștii trebuie să dea dovadă de o componentă neutră morală și etică. „Nu vă lăsați manipulați”, le-a spus la despărțire analistul.

Acest site folosește cookies

Am înțeles