Mariana Țîbuleac: "Cum să scriem fără a ofensa sau discrimina"

Mariana Țîbuleac: "Cum să scriem fără a ofensa sau discrimina"

Un punct de vedere. Cum să scriem la teme sensibile fără a ofensa/discrimina. Recomandări de la Mariana Țîbuleac, absolventa SSAJ, doctor în istorie:

  • Presa din zilele noastre se află între DA și NU. Ceea ce observ eu acum la tinerii jurnaliști este entuziasmul, elanul care, din păcate, se stinge foarte repede. Mulți din ei vin în domeniul jurnalismului pentru a-și face un nume, pentru a apărea pe sticlă, fetele în special, și mai puțin pun suflet în ceea ce fac. Scriu pentru cine vor și la comanda cui vor. În condițiile actuale, cine plătește mai mult, acela este mai vizibil. Din păcate, nu este corect așa în jurnalism. Cantitatea scade calitatea, or, foarte multe articole se scriu pentru like-uri, rating, pentru a promova senzaționalul.
  • Cum să luptăm cu titlurile șocante? Anume asta se învață la ȘSAJ la cursurile de etică și deontologie profesională, legislația mass-media. Dar, din păcate, odată intrați în redacții, mulți dintre studenți uită cele studiate. Or, poate acționează la comanda editorilor, patronilor. Regretabil fapt.
  • Temele sociale nu sunt greu de abordat, dar mulți reporteri fug de ele sau le ignoră total. Preferă să scrie despre politic, monden, ceea ce atrage mai multe vizualizări, se vinde mai bine. Eu, spre exemplu, sunt pentru jurnalismul social, care vizează problemele oamenilor de rând. Acolo, la sat, printre griji și sărăcie pot fi găsite adevăratele talente sau personalități influente, oameni care schimbă și dezvoltă comunitatea prin implicarea lor. Nu pot să înțeleg cum fac unii jurnalism fără a ieși din birouri sau și mai rău, fără a ieși din zona lor de confort, când abordează subiecte și eroi comozi.
  • În ceea ce privește abordarea persoanelor cu nevoie speciale, ele, în nici un caz nu vor mila noastră, a cititorilor sau spectatorilor. Vrem să fim tratați în mod egal cu semenii noștri, vrem aceleași drepturi, vrem ca dizabilitatea noastră să fie transformată în abilitate. Iar etichetări ca "invalid", "orb", "calic" să nu mai găsim vreodată pe paginile ziarelor sau în știrile de la televizor. Împreună cu eroii articolelor voastre, puteți învăța cum să scrieți despre ei fără a jigni.
  • Actualilor studenți la jurnalism le-aș sugera să citească cât mai mult, literatura de specialitate, în primul rând, dar și tot ce le cade în mâină. Să-și dezvolte vocabularul, să-și perfecționeze limba română, or, se simte o "sărăcie" a duhului, în acest sens. Și nu în ultimul rând, să învețe limba engleză, care le poate deschide ușa multor posibilități: de creștere profesională, de cunoaștere a colegilor din străinătate, de vizite și deplasări de serviciu.

 

Sursa foto: arhiva personală.

Acest site folosește cookies

Am înțeles