Mariana JACOT: "Dă-ți o șansă și învață jurnalism de calitate de la cei mai profesioniști instructori"

Mariana JACOT: "Dă-ți o șansă și învață jurnalism de calitate de la cei mai profesioniști instructori"

          Îmi amintesc și acum publicitatea despre Școala de Studii Avansate în Jurnalism afișată pe un portal online de știri din Moldova. În acel moment m-a impresionat și am simțit că trebuie să ajung neapărat acolo. Zis și făcut. După 5 ani de facultate în telecomunicații, în 2011 am devenit studenta școlii de jurnalism. Au fost 10 luni de foc, timp în care am învățat cum se scrie un lead și cum ia naștere o știre. Și da, am învățat că orice știre trebuie să răspundă la cei 5 de W și un H.

          Am învățat din prima sursă cum se scrie un reportaj și cum se vinde un subiect. Aici am interacționat direct cu editori adevărați, directori de TV și reporteri de teren. Deși se numește școală de jurnalism, aceasta este o redacție, iar în cadrul orelor am simulat adevărate jurnale din știri, și apropo, cu respectare deadline-ului. Dura ore, zile, până ieșea ceva la tipar sau gata de vizionat. Deși, atunci părea imposibil de făcut, eram fericiți că era produsul nostru și, desigur, era cel mai bun. Acum zâmbesc când îmi amintesc despre acele zile, dar în același timp, de fiecare dată când fac un subiect îmi dau seama cât de importante au fost cunoștințele și experiențele obținute în redacția ȘSAJ. Aici am învățat să folosesc și camera video, să editez imagini video și audio și chiar să machetez gazete.

          Cel mai important lucru este că la școală am învățat să gândesc liber. Astfel, lectorii, jurnaliști profesioniști, atât din Moldova, cât și peste hotare, au reușit să mă provoace să îmi doresc să fac doar jurnalism de calitate. Imediat după absolvire, școala mi-a oferit șansa să merg în redacția pe care am ales-o chiar eu. Așa că am mers la Publika TV, iar după o lună de practică m-am angajat în calitate de jurnalist economic. Mi-a fost ușor să mă integrez, întrucât aveam experiența redacțională de la școală.

          După un an, am venit la TV7, unde sunt și acum. Aici mă simt extrem de minunat și am alături o echipă minunată. Așadar, Școala de Studii Avansate în Jurnalism creează jurnaliști în doar 10 luni, ceea ce, poate, nu reușește facultatea în 3 ani și îți mai dă și șansa să ajungi acolo unde vrei tu. Așa că dă-ți o șansă și învață jurnalism de calitate de la cei mai profesioniști instructori.

 

sursa poză: arhiva personală

Acest site folosește cookies

Am înțeles