Multimedia Newsroom: în pas cu inovațiile media și noile tehnologii
De ceva vreme, online-ul și digitalul nu mai sunt privite ca niște fenomene surprinzătoare. Internetul a revoluționat întreaga lume, inclusiv jurnalismul. Astăzi, putem urmări live cele mai importante evenimente, iar informațiile prezentate de portalurile media sunt cât se poate de diverse și îmbină armonios textul cu elemente audio, video, fotografii și infografice. Cum ne adaptăm gadgeturilor, cum ținem pasul cu inovația pentru a fi cât mai aproape de consumatorii de media și cum utilizăm corect diverse instrumente multimedia, lucrând în regim de newsroom? Despre aceste și alte lucruri studenții/-tele ȘSAJ au aflat în cadrul unui curs practic ținut de Victoria Dumbravă, editoră-șefă a portalului Agora.md.
Cursul Multimedia Newsroom a început cu o mică introducere în acest gen de jurnalism care cunoaște o evoluție spectaculoasă la nivel mondial, scopul instructoarei fiind de a ajuta jurnaliștii/-stele în devenire să fie cât mai eficienți/-te într-un timp cât mai scurt. Victoria le-a explicat participanților/-telor cum funcționează și cum se autofinanțează un portal de știri, cum o platformă online poate deveni profitabilă, cum se creează și cum se promovează conținuturi pentru web. Ea le-a atras atenția asupra importanței utilizării corecte a diferitor aplicații multimedia și a menționat că un/o reporter/ă care se specializează pe online trebuie să știe a armoniza textul cu sunet, video, fotografii și grafică.
După incursiunea informativă, cursanții/-tele au trecut la partea practică. Ei/ele au muncit cot la cot formând o adevărată echipă redacțională, testând pe propria lor piele cum este să fii reporter/ă și descoperind secretele newsroom-ului. Timp de o săptămână, după sesiunile online zilnice, studenții/-tele au avut sarcina de a se documenta și a alege subiecte interesante pentru a pregăti și a scrie varii materiale jurnalistice. O bună parte dintre acestea au fost publicate pe portalul Agora.md:
-
Sondaj: 36% dintre moldoveni spun că întâlnesc știri false despre coronavirus aproape în fiecare zi – 14.04.2020, autor Alex Toma.
-
Căpșuni produse pe substrat din nucă de cocos, de vânzare în Moldova (FOTO) – 14.04.2020, adaptare de Natalia Ciubotaru.
-
Impactul stării de urgență asupra traficului la frontieră: Intrările în țară s-au redus de 10 ori față de anul trecut (GRAFIC) – 15.04.2020, autoare Svetlana Carțîn și Aina Rozîpalivanov.
-
Recomandările OMS: Cum trebuie să fie echipat personalul medical implicat în lupta împotriva COVID-19 (INFOGRAFIC) – 16.04.2020, autoare Maria Ivanov.
-
Cum se vede pandemia prin lucrări de graffiti, pe străzile marilor orașe ale lumii (GALERIE FOTO) – 17.04.2020, autoare Maria Ivanov.
-
Paștele, prin ochii unei dăscălițe: „Nu a mai fost așa ceva. Parcă am fi criminali. Să treacă ziua de Paște și noi să nu mâncăm sfințit?” (AUDIO) – 18.04.2020, autoare Svetlana Carțîn.
-
Impactul restricțiilor de export impuse de România: Va afecta sau nu Republica Moldova? – 21.04.2020, autoare Carolina Buimestru.
-
TOP Cinci ramuri ale economiei creditate de sistemul bancar din Republica Moldova (INFOGRAFIC) – 24.04.2020, autor Alex Toma.
-
Despre COVID-19, migrație și dor de casă: Interviu cu o tânără din Republica Moldova, stabilită în Italia de 14 ani (VIDEO) – 24.04.2020, autoare Carolina Buimestru.
-
Quiz cu tematică economică, realizat de studentul Alex Toma.
În opinia instructoarei, „Jurnalismul multimedia schimbă profilul jurnalistului. Astăzi, o specializare foarte exactă și îngustă a jurnaliștilor e un lux pe care puține redacții și-l pot permite. Provocările zilnice îi cer jurnalistului să fie mai degrabă un briceag, apt „să taie” și „să curețe” cam tot ce se poate, pe unde mai mult, pe unde mai puțin; să aibă viziunea necesară pentru adaptarea aceluiași conținut la diferite platforme; să știe ce, unde și cum va funcționa mai bine”.
Tinerii/-ele au rămas impresionați/-te de această experiență unică și spun că tot ce au învățat la acest curs îi/le va ajuta în cariera pe care o vor îmbrățișa în viitorul apropiat.