Natan Garştea: “Uniunea Europeană, pe lângă beneficii şi oportunităţi mai impune şi anumite condiții și standarde care trebuie respectate”

Natan Garştea: “Uniunea Europeană, pe lângă beneficii şi oportunităţi mai impune şi anumite condiții și standarde care trebuie respectate”

Marți, 3 martie a.c., studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism au participat la un club de discuții, care l-a avut drept invitat pe expertul economic Natan Garștea. În cadrul acestui eveniment au fost discutate mai multe subiecte ce țin de relațiile economice dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova; perspectivele economice și comerciale care le oferă piața Uniunii Europene pentru țara noastră; precum și situația economică complicată din regiune, mai ales în perspectiva evenimentelor din Ucraina. Totodată, s-a discutat în detalii și despre problemele din sectorul bancar și valutar din Republica Moldova.

Clubul a început cu discuții cu o prezentare comparativă: Uniunea Europeană vs. Uniunea Vamală. Studenții Școlii s-au interesat cum să facă față fermierii moldoveni tuturor cerințelor și normelor impuse de Uniunea Europeană. “Economia este un domeniu concurențial. Cei care vor găsi soluții vor supraviețui, cei care nu vor face acest lucru – vor da faliment. Uniunea Europeană impune anumite condiții și standarde care trebuie respectate”,  a menţionat Natan Garștea.

În ceea ce privește problemele interne ce ţin de piața valutară din țara noastră, expertul a spus că “deși situația s-a stabilizat, cursul Euro/Dolar va continua să crească, doar că nu atât de semnificativ și brusc, cum s-a întâmplat acum câteva săptămâni”. Natan Garștea a mai subliniat și faptul că deși prețurile în ultimul timp au crescut dramatic, în viitorul apropiat “acestea nu vor da înapoi prea mult”.

Studenții s-au arătat interesați și de criza economică cu care se confruntă regiunea transnistreană. Expertul a subliniat faptul că oamenii din partea stângă a Nistrului organizează greve și cer de la guvernare redresarea situației economice din regiune. Având în vedere faptul că Transnistria a fost mereu susținută, inclusiv financiar, de către Rusia, situația conflictului din Ucraina ar putea reduce  semnificativ suportul de finanțare oferit de aceasta regimului de la Tiraspol. „Dacă situația din Ucraina nu se va îmbunătăți, Transnistria va deveni neinteresantă pentru Rusia, fapt care ar oferi o șansă Republicii Moldova să-și recapete controlul asupra acestui teritoriu”, a conchis Natan Garștea.

La finalul discuțiilor invitatul a oferit şi câteva sfaturi practice viitorilor jurnaliști, în special a ţinut să puncteze faptul că subiectele economice de obicei sunt complicate şi este foarte oportun ca „să apelaţi la specialişti sau experţi pentru anumite clarificări”.

---------------------

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media și a accesului la informație”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

Organizarea acestui eveniment este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul evenimentului aparțin participanților si nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

Acest site folosește cookies

Am înțeles