O carte de reportaje, ca un manual pentru viitorii autori de reportaje

O carte de reportaje, ca un manual pentru viitorii autori de reportaje

„Locuri. Oameni. Poveşti” este titlul care, în seara de 28 octombrie, a reunit la Librăria din Centru din Chişinău zeci de absolvenţi şi studenţi ai Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, dar şi alţi tineri începători într-ale meseriei. Au venit, cu toţii, pentru a vedea cum reportajul radio se poate transforma în text de carte, dar şi pentru a o saluta pe semnatara acestui volum - jurnalista Liliana Nicolae de la radio Europa FM Bucureşti, şi care le-a fost sau este instructoare la ŞSAJ.

Volumul Lilianei Nicolae, scos de sub tipar în această toamnă, întruneşte 47 dintre mult mai multele reportaje realizate de autoare în ultimii zece ani, preponderent pentru radio, în perioada în care a lucrat pentru Radio România Actualităţi, dar şi ulterior, fiind scrise sau adaptate pentru revistele „Dilema veche”, „Elle” ş.a.

„Într-o presă care nu prea mai pune preț pe reportaje, Liliana Nicolae perseverează cu inteligenţă şi har. Subiectele şi cuvintele bine măsurate reconstituie lumea din frânturi, în toată normalitatea ei”, ne spune, de pe coperta cărţii, criticul literar Mircea Vasilescu. Despre reabilitarea unui gen ziaristic trecut pe nedrept în umbră de către multe mass-media au vorbit şi colegii de breaslă ai Lilianei de la Chişinău.

„Reportajele ei sunt ca o fotografie a locurilor pe care le-a văzut și a oamenilor pe care i-a întâlnit la un moment dat. Cine le citește află cum se trăia sau cum se trăiește în anumite locuri. Cum se schimbă sau de ce nu se schimbă lucrurile și mentalitățile”, a spus jurnalistul Alexandru Canţâr, fost coleg de BBC al autoarei.

Ziaristul Dorin Galben, absolvent al ŞSAJ, a ţinut să aprecieze rolul pe care Liliana Nicolae l-a avut în formarea sa profesională şi a mărturisit că reascultă reportajele instructoarei ori de câte ori are nevoie de inspiraţie. „Am ascultat, citit şi recitit aproape toate reportajele Lilianei şi niciodată nu m-am plictisit. Iar atunci când sunt în pană de idei, tot în reportajele ei caut inspiraţia. Am avut norocul să învăţ de la ea şi, după fiecare audiţie, le văd şi le simt diferit”, a spus Dorin Galben.

„Este a șasea toamnă când Liliana vine la Chișinău ca să-i învețe pe studenții noştri cum să facă cele mai bune reportaje radio şi suntem bucuroşi că avem o asemenea profesionistă pe post de instructor. Pentru că doar un profesionist poate reuși să transforme cu atâta har, în text scris, un material gândit, din start, ca fiind unul audio. Şi să ne transmită, prin cuvânt, culori, arome, sunete, stări…”, a spus Sorina Ştefârţă, directoarea ŞSAJ. De asemenea, ea a salutat insistenţa Lilianei Nicolae de a persevera în acest gen jurnalistic, menţionând că „într-o epocă a copy-paste-ului masiv, a instituționalizării stenogramei ca gen de presă și a excluderii creativităţii din materialele ziaristice, reabilitarea reportajului este o mare provocare”.

„De multe ori mă emoţionează oamenii cu care stau de vorbă şi, la rândul meu, încerc să transmit aceste emoţii celor care ascultă sau care citesc reportajele mele. Indiferent dacă faci reportaje pentru radio sau pentru ziar, este nevoie să ai toate simţurile cu tine atunci când mergi pe teren. Trebuie să observi, să pui întrebări, dar şi să asculţi - lucru atât de puţin întâlnit în zilele noastre, căci jurnaliştii, obişnuiţi să se audă vorbind mai mult pe ei, uită de oamenii cu care interacţionează şi caută doar senzaţionalul din orice discuţie purtată. Mi-ar plăcea să ştiu că reportajele mele sunt un reper pentru cei care vor să facă jurnalism de calitate, aici sau în altă parte”, le-a spus Liliana Nicolae celor veniţi la Librăria din Centru.

Liliana Nicolae lucrează în presă din 1990. Din 1999 a fost redactor la BBC World Service, până în 2008, la închiderea secției în limba română de la București. A lucrat apoi la Radio România Actualități, unde a realizat documentare și reportaje. Din 2007, scrie pentru „Dilema veche”, iar în prezent este producător la Radio Europa FM și predă la ȘSAJ. Lansarea volumului „Locuri. Oameni. Poveşti” este o premieră pentru Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism unde, în săptămâna care se încheie, Liliana Nicolae a ţinut cursul de Jurnalism radio (componenta reportaj). Cursul prevede lecţii de scriere a ştirilor pentru radio şi asamblarea buletinelor de ştiri. Toate lecţiile sunt însoţite de exerciţii practice, în sala de clasă şi pe teren.

Acest site folosește cookies

Am înțeles